Strazile orasului si aleile parcurilor, pline de frunze uscate, sunt un pericol pentru persoanele care sufera de alergii. Nici in casa nu suntem in siguranta, deoarece caldura si aerisirea slaba a camerelor favorizeaza inmultirea microorganismelor alergene. Frunzele sunt imbibate cu polen si cu mucegaiuri, pana tarziu in toamna.
"Chiar daca este la o perioada mare de timp fata de momentul infloririi, frunzele au pe ele polen, care este unul dintre principalii factori care provoaca alergii. De aceea, alergicii la polen nu sunt scutiti de surpriza unor reactii alergice de tipul stranutului, secretiei apoase nazale atunci cand se plimba in acest anotimp prin parc sau prin padure. De asemenea, toamna apar virozele respiratorii care, prin actiunea lor, reusesc sa puna in miscare mecanismele alergiei si pot duce la recidive ale bolilor", ne-a declarat prof.
Nici fructele si nici bauturile specifice acestui sezon nu trebuie ignorate. Strugurii sunt bogati in histamina, care poate duce la accidente alergice de tip urticarie si la crize de astm.
Casa neaerisita, raiul acarienilor
Perioada de timp mai mare petrecuta in spatii inchise favorizeaza dezvoltarea reactiilor alergice respiratorii, cum ar fi rinita si astmul. Manifestarile alergice sunt mai frecvente in timpul sezonului de toamna si iarna, pentru ca oamenii petrec mai mult timp in spatii unde nu patrunde aerul proaspat. Cea mai mare problema este pusa de acarieni, niste "paianjeni microscopici", a caror dezvoltare este favorizata de accesul la fibre textile, scuame epidermice umane, mucegaiuri.
"Ei se inmultesc in aceasta perioada, dezvoltarea lor fiind favorizata de umiditate si de caldura din locuinta, in special din cele de la tara", ne-a spus prof. dr. Iamandescu.
Alergiile au caracter ereditar
Alergia este o reactie modificata a sistemului imunitar. "Imunitatea normala a individului este directionata, in cazul alergiei, spre substante inofensive, cum ar fi laptele, polenul, penicilina sau praful de casa. Apare o inflamatie ca la o infectie microbiana, dar fara febra", ne-a mai spus prof. dr. Iamandescu.
Alergia este o boala cu o mare incarcatura genetica. Daca unul dintre parinti sufera de alergie, riscul ca urmasul sau sa sufere de acceasi boala este de 30 la suta. Daca amandoi parintii sunt afectati, riscul creste pana la 60-70 la suta.
"In general, cam o persoana din 4 sau 5 sufera de alergii, dar in urmatorii 10-15 ani se va inregistra o dublare a numarului persoanelor afectate. Cauza este data, in cea mai mare masura, de poluare, dar si, in mod paradoxal, de excesul de igiena. Copiii crescuti in puf nu iau contact cu diverse bacterii, putin patogene, astfel ca sistemul lor imunitar este slab", ne-a mai declarat dr. Iamandescu.
(Valentin Popescu)
Sursa: Adevarul
31 Octombrie 2006