Frigul si soarele cu dinti si-au facut aparitia, iar multi parinti stau cu frica in san din cauza racelilor si au obiceiul de a-i infofoli pe cei mici. Ceea ce este complet gresit. Pentru ca excesul termic duce la transpiratie, iar umezeala de la nivelul pielii favorizeaza aparitia infectiilor respiratorii, atrage atentia medicul primar pediatru Nicoleta Bobe de la Spitalul Polizu. Asa ca racesc mai usor tocmai acei copii infofoliti de teama racelilor. Copiii nu sunt chiar atat de sensibili precum cred parintii si bunicii si nu trebuie cocolositi. Sa nu uitam ca atunci cand ies afara, copiii sunt in continua miscare, se agita, alearga, motiv pentru care au nevoie de hainute comode. Joaca este indatorirea zilnica a copiilor, iar cel mai distractiv pentru ei este mersul in parc.
In plus, iesirea in aer liber este un important factor de calire a organismului. De aceea, este indicat ca micutii sa fie dusi in parc zilnic, chiar daca sunt zile mai reci sau bate putin vantul. In aceste situatii le putem pune o bluzita in plus, dar sa fie una pe care o putem da jos foarte usor in momentul in care copilul se incalzeste. Dr. Nicoleta Bobe considera ca este bine sa lasam copiii sa se miste, sa se joace, pentru ca asta este misiunea lor. Datoria noastra este de a-i proteja corespunzator si de a nu-i tine transpirati. Pentru ca mai ales bunicii ies in parc cu copiii, trebuie sa avem grija sa ii facem sa inteleaga ca infofolirea copiilor este o greseala.In afara de infofolirea din cap pana-n picioare, o alta greseala facuta de parinti este aceea ca uita sa protejeze cu creme speciale pielea bebelusilor. Frigul, vantul si soarele intens deshidrateaza fata, buzele si mainile celor mici. Pentru prevenirea problemelor cutanate din timpul iernii, medicii pediatri recomanda utilizarea produselor dermatocosmetice pentru bebelusi. Chiar si bebelusii sub un an pot fi scosi la aer indiferent de anotimp, bineinteles, iarna doar cateva minute. "Dupa 10-14 zile de viata, in functie de greutatea la nastere, copilul deja poate fi expus la aer. Expunerea la aer se face in mod progresiv, se incepe cu 10-15 minute si se creste in functie de sezon, cu durate ceva mai mari in sezoanele primavara-vara", recomanda medicul primar pediatru Nicoleta Bobe. Daca parintii sunt mai tematori, prima data pot expune copilul la aer doar aerisind camera in care se afla micutul.
Daca temperatura de afara este scazuta, capsorul copilului poate fi acoperit cand aerisim camera. El poate fi imbracat cu o hainuta suplimentara sau doar acoperit cu paturica. Bebelusul nu va fi scos la plimbare in perioadele in care vantul sufla cu putere, ploua sau vremea este geroasa. Praful ridicat de vant, mai ales in zonele urbane, reprezinta un pericol pentru copii. Ei pot face foarte usor conjunctivite din pricina vantului si a prafului ridicat. Parintii trebuie sa tina cont de parerea copiilor mai marisori cand spun ca le este cald, insa trebuie intotdeauna si verificati. Medicul pediatru Nicoleta Bobe este de parere ca "In casa si afara, la temperaturi de peste 18 grade Celsius, copiii nu mai au nevoie de caciulita. Din pacate, noi, romanii, avem tendinta de a exagera in ceea ce priveste mbracamintea. Consecinta: copiii nu sunt caliti, ceea ce nu este normal. Atat timp cat nici noi nu simtim nevoia sa ne acoperim capul cu ceva la o anumita temperatura, nici copiii nu au nevoie". Pentru a ne da seama daca princhindelului ii este frig putem verifica temperatura mainilor, a fetei, a picioarelor. Mainile nu trebuie sa fie inghetate sau vinetii, dar nu trebuie sa fie nici calde sau transpirate.
(Steluta Indrei)
Citeste tot articolul in: Jurnalul
09 Ianuarie 2007