Conform unui studiu recent copiii nascuti prematur care au fost alaptati la san in spital au avut rezultate mai bune la testele de dezvoltare mentala la care au fost supusi mai tarziu, spre deosebire de ceilalti copii hraniti cu lapte preparat.
Studiul realizat in Chicago este primul care arata beneficiile laptelui de mama asupra nou-nascutului care cantareste mai putin de 1 kg. Datorita avansarilor din domeniul medical spitalele pot salva mult mai multi copii nascuti prematur, unii dintre ei nascuti mai devreme de trei luni.
Pentru acesti copii, creierul, care in mod normal se dezvolta in burtica mamicii in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina, se dezvolta in sectia de neonatologie -terapie intensiva, afirma Dr.
Concluzia la care Dr. Vohr si persoanele implicate in acest studiu au ajuns este ca laptele de san contine acizi grasi care contribuie la dezvoltarea frumoasa a creierului la cel mic. Dr. Vohr ma spune ca alaptarea la san a copilului prematur de acum va scuti viitorul parinte de alte cheltuieli pentru educatia de mai tarziu.
Cercetatorii au observat 1035 de bebelusi nascuti cu o greutate foarte mica, de la 15 spitale. 75 % dintre bebelusi au fost alaptati la san in spital, si doar un sfert au fost hraniti cu lapte preparat.
Chiar si atunci cand cercetatorii au luat in considerare educatia si venitul, copiii hraniti cu lapte de san au obtinut rezultate cu mult mai bune la testele de dezvoltare mentala decat cei hraniti cu lapte preparat. Cu cat consumau mai mult lapte de san, cu atat rezultatele la teste erau mai bune.
In timpul studiului cercetatorii au observat ca o parte dintre nou-nascutii prematur pot fi hraniti la san, insa in cazul copiilor nascuti mult mai devreme s-a observat ca acestia nu au dezvoltat inca abilitatea de a suge. Din acest motiv mamicile au folosit o pompa de muls cu care au colectat laptele pe care l-au dat apoi micutilor cu biberonul.
In general laptele pentru bebelusi care se gaseste in comert este facut din lapte de vaca, a afirmat Dr. Sheela Geraghty, coordonator in cadrul unui program care promoveaza alaptarea la san la Centrul Medical pentru Copii din Cincinnati si care nu a participat la studiu. "Suntem singurele specii de pe planeta care beau laptele altor specii", a spus Geraghty. "Acesti copii au nevoie de lapte uman".