Studiul, inceput in 1995, a fost efectuat pe un esantion de 2.600 de persoane cu varste de minimum 60 de ani, cu domiciliul in orasul Sete (departamentul Herault, regiunea Languedoc-Roussillon).
Potrivit realizatorilor anchetei, carotenoidele continute in varza verde, spanac si broccoli reduc clar riscul de a suferi de degenerescenta maculara in relatie cu varsta (macula este centrul vizual al retinei) si de cataracta (opacifierea cristalinului).
"Aceste carotenoide de origine alimentara se acumuleaza in mod specific in retina si sunt deosebit de dense la nivelul maculei", explica oamenii de stiinta respectivi. Ele filtreaza - probabil - lumina albastra (cea mai energetica, ce atinge retina).
Neutralizand anumite substante agresive produse de reactii fotochimice, carotenoidele ar proteja retina si cristalinul de efectele nocive ale expunerii la lumina, conchide revista franceza.
ROMPRES
10 iulie 2006