Un nou studiu dezvaluie ca mamele cu copii ce sufera de autism sunt supuse unor nivele mari de stress fata de alte mame si totusi se pare ca acestea au o putere remarcabila de a coopera cu copilul lor si cu boala. Folosind datele unui studiu national bazat pe sanatatea copilului, cercetatorii au observat ca mamele care au copii ce sufera de autism nu isi vad starea emotionala si de sanatate precara.
Pe de alta parte, acestea au dezvaluit faptul ca au mai multa incredere in calitatile lor de parinti si putin probabil ca au o relatie mediocra cu copilul lor. Inca nu s-au gasit dovezi sa sustina faptul ca autismul ar putea aduce tensiuni in familie. Rezultatele studiului, publicate in Jurnalul de Pediatrie, sunt vesti foarte bune atat pentru parinti, cat si pentru copii, spune autorul studiului, Dr.
Guillermo Montes de la Institutul pentru copii din Rochester, New York.
Cresterea unui copil cu autism poate aduce in viata parintilor atat stress, cat si provocare, insa este impresionant sa afli ca mamele au o viata buna dincolo de problemele. Dr. Montes spune ca este posibil ca mamele care au copii ce sufera de autism sa aibe ce sa ne invete pe noi toti despre ce inseamna a fi un parinte bun si de a avea o relatie stransa cu copilul tau, dincolo de provocari serioase.
Autismul este o tulburare a spectrului, insemnand faptul ca acesta afecteaza copiii in diferite moduri, la diferite grade de severitate, cu privire la abilitatea de a comunica, de a se gandi si de a interactiona la nivel social. Deoarece nu exista nimic anormal cu privire la partea fizica a unui bolnav de autism si deoarece copiii se dezvolta fiecare in felul sau, tulburarea poate fi greu de recunoscut.
Cateva studii au sugerat ca parintii care cu copii ce sufera de autism au probleme conjugale si deseori simt ca sunt neglijati pe plan emotional. In orice caz, multe dintre aceste cazuri implica familii ce s-au prezentat la clinici specializate sau care apartineau societatii afectate de autism, ceea ce demonstreaza ca acest lucru nu poate fi valabil pentru toate familiile afectate de autism. Dr. Montes si colegul sau, Dr. Jill S. Halterman au folosit datele unui studiu national ce includea mamele a 61.772 copii cu varste cuprinse intre 4 si 17 ani, dintre care 364 erau afectati de autism.
In cadrul chestionarului, mamele cu copii ce sufera de autism au raspuns ca nu se enerveaza pe copilul lor si au raspuns similiar cu celelalte mame, privind neintelegerile din familie. „Cred ca mamele care au copii ce sufera de autism ne pot invata multe despre cum sa ne mentinem o relatie stransa cu copilul nostru, in contextul de stress si valori sociale precare”, spune Dr. Montes.
11 Mai 2007