Masca medicala. Cum se poarta corect in sezonul de gripa

| | Actualizat: 2020-01-28 11:38:44

Folosirea mastilor medicale este una dintre cele mai populare masuri de aparare impotriva raspandirii gripei sau altor virusuri si bacterii care se transmit la fel.

Mastile medicale au fost introduse pentru prima data in spitale la sfarsitul secolului 18 si s-au raspandit in randul publicului larg dupa izbucnirea gripei spaniole din 1919, care a ucis peste 50 de milioane de oameni.

Cum se poarta corect masca medicala

Mastile medicale sunt foarte utile in spatiile aglomerate, insa trebuie sa fie puratate corect. Astfel nu asigura nicio protectie, iar rolul ei va fi inutil.

Masca are doua fete. Daca tu esti purtatorul, atunci masca ar trebui folosită cu partea alba in interior, iar daca vrei sa te protejezi, atunci masca ar trebui folosita cu partea alba spre exterior.

Daca masca este alba pe ambele parti, se va identifica partea exterioara cu ajutorul pliurilor care trebuie sa fie orientate in jos si tivul cu insertie metalica fiind la partea superioara. Masca se utilizează doar o singura data si se va schimba atunci cand devine umeda.

"Masca nu se poarta sub nas, pentru ca prin nas veti contamina ce e in jur. Nu uitati ca trebuie sa ne spalam in nas, atunci cand ne spalam pe fata. Ceea ce invatam la gradinita trebuie sa punem acum in practica," este sfatul lui Adrian Streinu Cercel, managerul Institului de Boli Infectioase "Matei Bals."

Ce spun specialistii despre masca medicala

"Intr-un studiu bine controlat, masca de fata a fost la fel de buna pentru prevenirea infectiei gripale ca un aparat respirator special, " a declarat Jonathan Ball, profesor de virologie moleculara la Universitatea din Nottingham, potrivit BBC.

Respiratoarele, dispozitive medicale cu filtru de aer, sunt concepute special pentru a proteja impotriva particulelor aeriene periculoase.

Masca medicala nu confera protectie totala, de aceea specialistii ii sfatuiesc pe oameni sa tina cont de regulile de igiena personala. Acoperirea gurii in timpul stranutului si spalarea sistematica a mainilor cu apa si sapun cotribuie la limitarea riscului de a fi victima vreunui virus respirator. 

 

Citeste si despre