Medicamentele pentru raceala si bebelusii

| | Actualizat: 2011-09-20 16:18:41

 

Conform HealthDay News, Administratia Federala pentru Alimente si Medicamente (FDA) a declarat ca medicamentele pentru raceala si tuse nu trebuie administrate copiilor sub 2 ani.
 




Desi acest subiect a fost dezbatut destul de mult in ultimele luni, FDA doreste sa avertizeze in privinta efectelor secundare si recomanda ca aceste medicamente sa nu fie administrate copiilor sub varsta de 2 ani.

In luna noiembrie a anului trecut FDA s-a autosesizat in privinta numeroaselor sondaje care indicau faptul ca un numar destul de mare de persoane continuau sa administreze aceste medicamente copiilor fara avizul medicului pediatru sau al medicului specialist.

O analiza a datelor colectate intre 1969 si septembrie 2006, a descoperit 54 de cazuri de deces in randul copiilor asociate cu medicamente decongestionante care aveau in componanta pseudoefedrin, fenilefrin sau eferina.

Raportul intocmit continea informatii despre 69 de cazuri de deces in randul copiilor, asociate cu medicamente antihistaminice care contineau difenhidramina, bromfeniramina sau clorfeniramina. Majoritatea cazurilor de deces au fost inregistrate la copiii cu varsta pana in 2 ani.

Pentru copiii cu varste cuprinse intre 2 si 11 ani FDA nu are inca recomadari in privinta administrarii medicamentelor dar face o serie de precizari pentru parinti:

  • Intotdeauna trebuie avut in vedere ca aceste medicamente nu vindeca raceala, nu micsoreaza perioada de boala ci doar au ca scop usurarea simptomelor copilului.

  • Daca totusi se administreaza aceste medicamente parintii trebuie sa studieze cu atentie ingredientele active si ce simtome ar trebui sa trateze fiecare ingredient.

  • Trebuie avuta o atentie deosebita in cazul in care se administreaza mai mult de un medicament pentru raceala copilului. Trebuie avut in vedere ca majoritatea medicamentelor pentru raceala au in compozitie mai multe medicamente. Astfel daca se folosesc concomitent 2 medicamente care au aceleasi ingrediente acestea ar putea dauna copilului.

  • Ca unitate de masura si administrare trebuie folosite doar instrumentele care vin cu medicamentul.

  • Trebuie apelat la medicul pediatru care poate stabili o schema de tratament corecta in administrarea acestor medicamente.

    Gabriela Hotareanu

    Redactor Copilul.ro
    18 Ianuarie 2008
  • Citeste si despre