Medicii trag un semnal de alarma! Atentie parinti la conservele preparete in casa! Exista risc de botulism

| | Actualizat: 2019-11-26 10:32:54

Medicii trag un important semnal de alarma dupa ce un barbat din Iasi a intrat in coma dupa ce a mancat o conserva de peste preparata in casa. Pacientul are botulism.

ATENTIE parinti! Botulismul poate afecta si copiii.

Dar ce legatura ar avea conserva de peste cu dieta copiilor mici? 

"La sugar nu se dau conserve de peste. De obicei... Nici mierea cea plina de virtuti terapeutice NU se administreaza la sugari!! Deoarece ar putea dezvolta botulism infantil," scrie medicul pediatru Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii. 

Mare atentie la conservele preparate in casa!

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage si el atentia asupra acestei boli si noteaza pe pagina sa de Facebook tot ce trebuie sa stii despre botulism.

1. Este rara dar mortala!!!

2. Este produsa de cea mai puternica toxina bacteriana cunoscuta.

3. Poate evolua in focare epidemice cu caracter sezonier. (in special dupa o perioada mai lunga de depozitare a conservelor facute in gospodarie).

4. Cele mai frecvente surse sunt conservele preparate necorespunzator in casa ce ofera conditiile necesare pentru producerea si transmiterea toxinei botulinice. Conservele inchise, fara aer, incorect sterilizate, permit ca sporii acestei bacterii anaerobe - Clostridium botulinum - sa contamineze, sa germineze si sa produca neurotoxine. Si fructele, legumele, carnea de vita si pestele pot deveni surse de botulism atunci cand nu sunt respectate regulile individuale de igiena.

5. Produsele din comert pot produce ocazional epidemii dar multe dintre acestea se datoreaza mai ales depozitarii, utilizarii sau manipularii neadecvate facute de cumparator.

6. Toxina poate fi inactivata cu usurinta prin prepararea uzuala a alimentelor (fierbere). Este suficienta expunerea la temperatura de 100°C timp de 10 minute.

7. Sporii sunt insa foarte rezistenti la caldura (necesitand pentru inactivare expunere la 120°C) ca in sterilizarea cu aburi sau in oalele cu presiune.

8. Botulismul transmis prin alimente debuteaza brusc, de obicei la 18-36 de ore dupa ingestia de toxine. Perioada de incubatie poate varia intre 4 ore si 8 zile.

a) Caracteristica este paralizia simetrica, descendenta, ce se manifesta prin diplopie (vedere dubla), disartrie (tulburari de vorbire) si/sau disfagie (dificultate la inghitit); apoi progreseaza, deseori rapid, de la nivelul capului, cuprinzand gatul, bratele, toracele si membrele inferioare si poate duce la insuficienta respiratorie si deces. Ptoza palpebrala (caderea pleoapelor) este frecventa si la jumatate din pacienti se observa pupile dilatate sau fixe.

b) Greata, varsaturile si durerile abdominale pot aparea inainte sau dupa debutul paraliziei iar constipatia si retentia de urina fac parte adesea din tabloul clinic.

c) Sunt frecvente simptome ca ameteala, vederea incetosata, gura uscata si uneori durere si uscaciunea in gat. Pacientii sunt in general alerti si orientati, insa pot fi si somnolenti, agitati si anxiosi.

d) De obicei febra lipseste.

9. Nu temporizati prezentarea la spital atunci cand la 18-36 de ore dupa consumul de alimente conservate in casa, insuficient preparate termic, apar semnele de paralizie simetrica progresiva descendenta, fara febra sau afectare senzoriala.

10. Primul ajutor consta in depurarea toxinei si eventual suport vital de baza. Antitoxina reprezinta tratamentul de electie.

ATENTIE!!! Nu uitati sa:

1. Aplicati tehnicile de conservare corecta a alimentelor in gospodarie. Ele au drept scop indepartarea tuturor bacteriilor, de exemplu prin prepararea termica in oala sub presiune la 120 grade Celsius cel putin 30 de minute

2. Asigurati eliminarea eventualelor toxine: aruncati orice aliment conservat daca recipientul este bombat si fierbeti minim 10 minute orice conserva.

Citeste si despre