Microbii, prietenii sau dusmanii copilului?

| | Actualizat: 2008-01-23 11:50:55

 

In climatul igienizat din zilele noastre, in care avem la indemana o gramada de produse de igiena precum sapunuri antibacteriale, lotiuni, geluri si servetele dezinfectante, suntem mai constienti ca niciodata despre prezenta microbilor.
 




Stim despre microbi ca sunt raspunzatori de raceala, gripa si ale infectii. Dar, conform unei noi teorii care ia amploare, expunerea copiilor la microbi poate fi benefica pentru acestia.

Denumita "ipoteza igienei", aceasta teorie pune cresterea considerabila din ultima vreme a cazurilor de alergie si astm la copii, pe seama unei igiene mult prea stricte.

Conform acestei teorii, prezenta unor microbi faciliteaza dezvoltarea sistemului imunitar al bebelusilor si copiilor. Fara expunerea necesara la microbi, sistemul imunitar devine foarte sensibil si asta favorizeaza aparitia astmului si a alergiilor.

De asemenea, folosirea in exces a produselor antibacteriale, de la sapunuri si geluri, pana la antibiotice pentru infectii ale gatului, poate creste rezistenta microbilor la efectele antibioticelor.

Desi nu s-a dat inca un verdict in privinta "ipotezei igienei", sunt cateva lucururi pe care le puteti face pentru a limita expunerea copilului la microbi in timp fara a-i pune in pericol dezvoltarea sistemului imunitar.

  • Apelati la medicul pediatru. Sunt copii, precum cei care au sistemul imunitar compromis, care sunt mai expusi riscului de infectie si in cazul lor se impun anumite masuri de precautie pe care medicul pediatru le poate recomanda.

  • Igiena mainilor .Copilul trebuie invatat cum sa se spele corect pe maini. Pentru a indeparta microbii de pe maini nu aveti nevoie de produse antibacteriale, apa si sapunul obisnuit sunt suficiente. Copilul trebuie sa stie ca intotdeauna trebuie sa foloseasca apa calda si sapun, sa se sapuneasca si sa se spele bine (inclusiv intre degete) timp de 10 - 15 secunde.

  • Cand si cum trebuie folosit antibioticul. Antibioticele sunt eficiente doar impotriva infectiilor bacteriale, nu si impotriva virusilor. Antibioticul trebuie prescris de medicul pediatru in functie de tipul de infectie de care sufera copilul. Daca medicul recomanda administrarea de antibiotic, copilul trebuie sa ia toata doza de antibiotic prescrisa de medic. Administrarea nu trebuie intrerupta in momentul in care copilul se simte mai bine.

    Gabriela Hotareanu

    Redactor Copilul.ro
    23 Ianuarie 2008
  • Citeste si despre