Medicul nutritionist Mihaela Bilic atrage atentia parintilor asupra alimentatiei copilului. Si asta dupa ce a auzit la un post de radio sfaturile unei "asa-zisa nutritionista" care a desfiintat sandvisul clasic cu sunca si cascaval.
"Am aflat si eu cu stupoare ca cica n-ar fi voie sa pui intr-un sandvis mezeluri si branzeturi la un loc. Faptul ca madam specialista a desfiintat existenta banalului sandvis cu sunca si cascaval pe care omenirea il mananca de secole, e dincolo de orice comentariu," si-a inceput Mihaela Bilic, postarea de pe pagina sa de Facebook.
"Nu le mai interziceti alimente si nici nu le mai creati diete"
Medicul nutritionist le recomanda parintilor sa nu mai faca din copii destinatarii nevinovati ai experimetelor alimentare si sa-si foloseasca bunul-simt si instinctele atunci cand vine vorba de meniul celor mici. Mihaela Bilic spune ca parintii nu ar trebui sa le interzica micutilor sa manance anumite alimente si nici sa le creeze o dieta speciala.
"Daca mananca dulciuri nu e bine (au zahar), daca mananca paine iar nu e bine (are gluten), daca beau lapte tot nu e bine (are lactoza). De mezeluri, carne si grasimi nu mai vorbim, si ele trebuie evitate-asa ci in final tot ce le este permis sunt verdeturile si semintele, de parca ar fi pasarele, nu pui de om.
Dragi parinti, incercati sa va folositi bunul-simț și propriile instincte când vine vorba de meniul copiilor, nu cautati sa le creeati o dieta speciala, indiferent cat de sanatoasa si ferita de rele vi se pare. Important e ca un copil sa simta apartenenta la un grup, la o familie, si asta inseamna sa faca ce fac ceilalti, nu sa fie diferit/izolat/tratat special.
Mancarea nu trebuie sa fie perfecta, ci doar adaptata varstei lui ca dimensiune a portiei. Si da, sunt de acord, in familiile cu copii ar fi minunat daca ar exista mancare gatita si daca masa ar fi luata impreuna macar o data pe zi. Cat despre ce se intampla in afara casei, relativizati: important este ca in 80% din timp alegerile alimentare ale copilului sa fie supravegheate si aprobate de voi, in restul de 20% din timp nu se poate intampla nimic atat de grav incat sa perturbe echilibrul nutritional al celui mic.
Nu conteaza daca copilul mananca din cand in cand "prostii" de genul chips-uri, croissant, biscuiti, batoane de ciocolata, adica tot felul de produse ambalate in pachetele atragatoare- ele sunt bogate in calorii, nicidecum otravitoare!!! Nu va faceti iluzii crezand ca migdalele neprajite pe care le propuneti voi sunt o gustare mai potrivita, veti fi surprinsi sa constatati ca ingrasa mai tare,!" a mai adaugat Mihaela Bilic.
Educatia alimentara se formeza in familie
Medicul le-a mai transmis parintilor ca educatia alimentara a unui copil trebuie sa fie formata natural si sanatos in cadrul familiei prin practicarea impreuna a tuturor obiceiurilor corecte ce tin de mancare, de la atmosfera si ritmul meselor, la dimensiunea portiei si la diversitatea din farfurie.
"Diferenta dintre alimentele de baza (care se consuma zilnic) si cele facultative (care se consuma rar, optional, in cantitate mica) se face tot in copilarie si in familie. Depinde de voi, parintii, care este "normalitatea" in care copilul vostru creste. Si pentru ca cei mici sunt oglinda parintilor, ajutati-l sa oglindeasca o relatie pozitiva si echilibrata cu mancarea, fara interdictii si frici alimentare, fara cure de slabire si alimente tabu. O normalitate in care banalul sandvis cu sunca si cascaval sa poata exista. Indiferent ce spun nutritionistii!" a incheiat Mihaela Bilic.