Mihai Craiu, despre sistemul imunitar al copiilor. "Fiti mai relaxati cu atingerile unui catel"

| | Actualizat: 2019-07-05 16:29:29

Medicul pediatru Mihai Craiu le atrage atentia parintilor care sunt prea protectivi cu copiii, atunci cand vine vorba de igiena, mai ales cand micutii ies afara la joaca. Intr-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, acesta spune ca "murdaria este chiar buna in prima parte a vietii."

"Nu voi obosi in a spune ca, IN DOZA CORECTA, murdaria este buna in prima parte a vietii. Excesul de curatenie, in momentul in care sistemul nostru imun invata regulile elementare ale jocului, este rau.

Ca si in viata, la sistemul imun, este important startul. Ne nastem cu un sistem imun innascut, pe care il mostenim de la parinti. Acesta nu este mai bun sau mai prost decat la alti copii, la momentul nasterii, ci este atat de performant cat sunt genele pe care le avem de la familie.

Ulterior, pe aceasta zestre genetica, putem cladi bine, sustenabil sau prost, complet artificial. Ce vreau sa spun? Doar interactiunea cu microorganisme DIVERSE ne face abili in a identifica si a manageria diversele conflicte imune ulterioare. Organisme prezente in mediu sau aduse din exterior de catre medic, dupa atenuare sau omorare completa, in vaccinuri.

Ca la scoala.... Daca interactionam cu multi profesori, cu orientari diverse, intr-o scoala multiculturala, intr-o societate complexa, e mult mai probabil sa performam in viata decat daca mergem la scoala de corectie, intr-o dictatura...

Va rog dragi parinti sa fiti mai relaxati cu atingerile nevinovate ale unui catel/pisici/copac/leagan sau cu joaca in parc in mijlocul gropii de nisip. Copiii mai mari trebuiesc invatati sa se spele pe maini DUPA ce se joaca sau dupa ce merg la toaleta. In rest e bine sa ne murdarim putin", scrie medicul Mihai Craiu.

 

Citeste si despre