Numarul persoanelor cu alergii alimentare, in crestere ingrijoratoare. Ce este de facut

| | Actualizat: 2024-05-22 15:22:35

Nu doar alergiile sezoniere se inmultesc, si cu alergii alimentare se prezinta la medic tot mai multi pacienti. Cercetatorii estimeaza ca pana la 10% din populatie sufera, la nivel global, de hipersensibilitate la un anumit aliment, iar cifrele sunt in crestere de la an la an.

Dr. Irina Bordeianu, medic alergolog in cadrul clinicii Medikali, ne explica ce se ascunde in spatele acestei „epidemii”.

Mai putin raspandite decat alergiile respiratorii, care afecteaza 30-40% din populatia globala, dar intr-o crestere ingrijoratoare, alergiile alimentare reprezinta reactia imunologica a organismului la unele alimente. Se pot manifesta prin urticarie, edem (umflare) la nivelul fetei, limbii, gatului, extremitatilor, simptome respiratorii (respiratie suieratoare, tuse, senzatie de apasare la nivelul pieptului), simptome digestive (crampe si dureri abdominale, varsaturi, diaree), simptome cardio-vasculare (ameteli, durere de cap si senzatie de lesin). In cazurile grave se instaleaza socul anafilactic, iar acesta, daca nu se intervine rapid, poate duce la deces.

Medicii sunt ingrijorati nu doar de cresterea numarului de alergii alimentare, ci si de largirea paletei de alimente la care oamenii sunt alergici. Conform OMS, in urma cu cateva decade, erau prezente alergii la trei mai grupe de alimente: lapte, fructe de mare si arahide. Acum, vorbim si  despre alergii la ou, soia, gluten, nuci si alte fructe oleaginoase, peste etc.

Sanatatea intestinala este afectata si de antibiotice, daca sunt administrate timp indelungat si mai ales in copilarie. Conform statisticilor, in acest caz, creste semnificativ predispozitia la alergii alimentare.

Ce putem face pentru a le preveni? Medicii vorbesc despre o „fereastra de oportunitate” care se deschide imediat dupa intarcarea copiilor. Cercetarile arata ca introducerea timpurie in alimentatie a produselor cu inalt potential alergen scade riscul de a dezvolta alergii alimentare chiar si cu 80%.

Este vorba despre antrenarea sistemului imunitar, despre expunerea lui la cat mai multe alimente, pentru a le recunoaste si tolera. Acest lucru trebuie facut pana la 3 ani, pentru ca de la aceasta varsta e configurat si nu prea mai poate fi influentat”, spune medicul.

La varsta adulta ne intalnim cu alergii alimentare in special ca reactivitate incrucisata cu aeroalergeni (de exemplu, acarieni-fructe de mare, polen-fructe, polen-condimente etc.).

 Este important la adult sa le diferentiem de intolerante.

Alergia e o reactie imuna, intoleranta este o reactie digestiva, aceasta e principala deosebire. Apoi, alergia poate fi imediata sau intarziata si se declanseaza chiar si la cea mai mica cantitate din alergenul consumat, intoleranta apare dupa ce consumam mai mult din alimentul care ne face rau. Si simptomele sunt mai usoare, in cazul intolerantei - greata, indigestie, arsuri, crampe, flatulenta, diaree, uneori si dureri de cap sau chiar eruptii cutanate. Indiscutabil, alergia este mult mai periculoasa si necesita interventie medicala rapida, pentru ca exista riscul de deces. Sfatul meu este sa va prezentati insa la medicul alergolog in cazul alergiei alimentare si bineinteles la gastroenterolog, in cazul intolerantelor digestive”, explica dr. Irina Bordeianu.

Citeste si despre