Totusi, in trecut nu s-a ajuns la concluzia clara ca adolescentii supraponderali sau obezi ajung sa aiba mai putini copii la maturitate decat generatiile dinaintea lor.
Pentru un studiu nou, cercetatorii au folosit date provenind de la 1.300 de barbati si femei care au facut parte dintr-un studiu mai amplu ce a monitprizat starea lor de sanatate inca din 1980. Toti aveau varste cuprinse intre 3 si 18 ani la inceput studiului si li s-a masurat indicele de masa corporala in adolescenta.
Per total, adultii care au fost supraponderali in adolescenta au avut mai putini copii cu 10% pana la 16% decat persoanele care nu au avut probleme de greutate in adolescenta. Iar cei care au fost obezi in adolescenta au inregistrat un procent de 32% pana la 38%.
In cadrul acestui studiu s-a observat ca a exitata un efect pe termen lung al indicelui de masa corporala din adolescenta, independent de cel de la maturitate. Si acest lucru s-a observat in special la femei.
In cazul femeilor, un indice de masa corporala scazut poate tulbura ciclul menstrual, in timp ce obezitatea poate duce la probleme de fertilitate. Obezitatea poate contribui, de exemplu, la sindromul ovarelor polichistice care este o cauza a infertilitatii.
Dat fiind numarul crescator de adolescenti supraponderali si obezi, cercetatorii atrag atentia ca acest lucru ar putea influenta pe viitor sanatatea reproducatoare a tot mai multor persoane.
Alina Sica
Redactor Copilul.ro
17 Septembrie 2007