Pana in 2030, aproape 500.000 de copii vor suferi de obezitate in Romania. ”Principalul factor al obezitatii la copii il reprezinta mediul familial”

| | Actualizat: 2023-10-05 13:26:15

Obezitatea infantila constituie o problema de sanatate publica in expansiune la nivel global, iar Romania nu face exceptie. Aceasta afectiune, care poate avea implicatii pe termen lung asupra starii de sanatate a copiilor si poate conduce la complicatii semnificative in viata adulta, isi are originile chiar in mediul familial al copiilor, avertizeaza specialistii. 


In ultimele patru decenii, obezitatea infantila a devenit o problema globala, in crestere alarmanta. Cu un numar estimat de aproximativ 124 de milioane de copii diagnosticati cu obezitate in intreaga lume, aceasta epidemie pune in pericol sanatatea viitoare a generatiilor tinere. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, unul din trei copii sufera de obezitate la nivel global, iar estimarile Federatiei Mondiale a Obezitatii arata ca, in absenta unor masuri drastice de preventie si tratament, pana in anul 2030, aproape 500.000 de copii cu varste intre 5 si 19 ani vor suferi de obezitate in Romania.


”Cauzele obezitatii infantile pot avea si componente congenitale, incepand chiar din momentul nasterii sau chiar din perioada prenatala. Totusi, principalul factor cauzal al obezitatii la copii il reprezinta mediul familial. Copiii nu au capacitatea de a decide singuri ce consuma in timpul meselor, iar responsabilitatea acestei alegeri revine parintilor. Din pacate, schimbarile sociale din ultimii ani, lipsa timpului si ritmul de viata agitat au dus la diminuarea importantei mesei gatite acasa, la promovarea consumului de alimente fast-food si la cresterea unui tip de alimentatie nesanatoasa si dezorganizata. Aceasta problema afecteaza nu doar familiile cu resurse financiare mai reduse, ci si pe cele mai privilegiate din punct de vedere economic”, avertizeaza Alexandra Alexandru, dietetician - nutritionist in cadrul clinicii Medikali. 


Potrivit specialistului, un alt factor contribuitor la obezitatea infantila este absenta unui program de mese regulat si neglijarea unei alimentatii sanatoase, preparate in mod controlat acasa, dar si tendinta de a-i lasa pe copii sa-si gestioneze bugetul pentru alimente in timpul programului scolar. In plus, este esential ca familiile care au deja un membru supraponderal sau obez sa acorde o atentie deosebita alimentatiei si dezvoltarii copiilor, cu atat mai mult cu cat adesea copiii obezi pot fi, de fapt, malnutriti. Desi consuma deseori alimente bogate in calorii si grasimi, ei pot suferi de deficit de nutrienti, minerale si vitamine esentiale pentru mentinerea unei stari de sanatate optime, deoarece hrana procesata este hipercalorica, dar cu deficit de micronutrienti precum mineralele si vitaminele. Chiar si in absenta unor astfel de antecedente, toti parintii ar trebui sa se implice in promovarea unui stil de viata sanatos. Medicul de familie joaca un rol crucial in educarea familiilor cu privire la alimentatia sanatoasa si oferirea de sfaturi legate de un program de mese adecvat, informatii despre nutritie echilibrata si incurajarea activitatilor fizice.


 ”Incepand chiar de la nastere, educatia in acest sens devine cruciala pentru prevenirea obezitatii infantile. In ceea ce priveste un meniu adecvat pentru copii, este important sa se acorde prioritate unui mediu de gatit in familie, acasa, cu ingrediente si proteine de calitate, cum ar fi carne slaba de curcan, vita sau porc, produse lactate adecvate varstei (preferabil integrale, nu degresate), oua si leguminoase. Fiecare meniu zilnic ar trebui sa includa si legume bogate in fibre si grasimi sanatoase, precum si gustari formate din fructe”, a adaugat dieteticianul Alexandra Alexandru. 


In acest timp, Steliana Lefter, psiholog in cadrul clinicii Medikali, avertizeaza cu privire la conexiunea stransa dintre obezitate si tulburarile psihice. Desi obezitatea in sine nu este recunoscuta ca o tulburare psihica, exista legaturi importante intre aceasta si tulburarile de alimentatie compulsiva, depresie, tulburari bipolare si schizofrenie. Medicamentele psihotrope pot avea, de asemenea, efecte secundare care contribuie la dezvoltarea obezitatii, iar obezitatea poate fi la randul sau un factor de risc pentru tulburarile psihice.


”Pe langa aceste cauze externe, exista si aspecte psihologice care pot contribui la obezitate si care necesita atentie din partea parintilor. Este esential ca acestia sa discute deschis cu copiii si sa isi asume responsabilitatea pentru schimbarile necesare in stilul de viata al familiei. Obezitatea copilului poate comunica o serie de nevoi si sentimente, cum ar fi cautarea atentiei, a iubirii sau a ocrotirii, stomacul prea-plin poate fi un inlocuitor al prea-plinului inimii, un strat de izolare fata de lumea lipsita de iubire, poate sugera o fuga de realitate sau lipsa unui sentiment al importantei, al autoritatii si al puterii. Tocmai de aceea, e important ca un copil sa simta ca traieste in iubire care sa includa si corpul, si spiritul, si sufletul si astfel sa se simta „rotund”, sa fie important in loc de supraponderal”, a completat psihologul Steliana Lefter.

Citeste si despre