Raportul preliminar al echipei de control trimisa de Directia de Sanatate Publica la Maternitatea Giulesti, dupa ce 5 bebelusi nascuti in acest spital au fost infectati cu o bacterie periculoasa, a aratat ca patru angajate ale acestei unitati sunt purtatoare de stafilococ.
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, spune insa ca asta nu inseamna ca angajatele sunt responsabile de imbolnavirea nou-nascutilor.
Probele prelevate de la angajate au fost trimise si la Institutul Cantacuzino si dupa testele care se vor face acolo se va stabili clar daca angajatele au transmis bacteria bebelusilor.
"Rezultatele au relevat patru probe pozitive de la exudate, in cazul unei moase care lucreaza la blocul operator, doua asistente de la salonul de nou-nascuti si o infirmiera de la salonul de nou-nascuti. S-a depistat prezenta stafilococului pozitiv in toate cele patru cazuri," a anuntat ministrul Sanatatii.
Sanctiuni pentru angajati
Daca rezultatele testelor trimise la Institutul Cantacuzino vor confirma ca cele 4 angajate sunt responsabile de imbolnavirea micutilor, atunci se vor da sanctiuni contraventionale personalului medical.
"Echipa de control va aplica sancţiuni contraventionale personalului medical si va dispune masuri de remediere a deficientelor constatate, asta dupa ce vom avea rezultatele de la probele trimise la Institutul Cantacuzino. Pentru ca este nevoie de aceasta fenotipare; in prima faza s-a constatat ca stafilococul gasit in exudatele nazale nu are legatura de cauzalitate cu stafilococul gasit la nou-nascuti. Dorim sa verificam si sa vedem intocmai daca angajatii se fac vinovati de imbolnavirea micutilor", a precizat Sorina Pintea.
Al doilea val de bebelusi infectati
La sfarsitul anului 2018, maternitatea a fost inchisa timp de trei saptamani, dupa ce 45 de bebelusi au fost infectati cu stafilococ auriu la nastere. Ulterior, s-a descoperit ca mai multi angajati ai maternitatii erau purtatori de stafilococ, iar institutia a fost amendata cu 10.000 de lei.
Sorina Pintea spunea atunci ca infectia cu stafilococ a fost raspandita din cauza faptului ca se fac cezariene pe "banda rulanta" si nu exista timp suficient pentru curatenia "ca la carte."