"Compania F. Hoffmann - La Roche este consecventa in introducerea pe piata din Romania a celor mai avansate forme de tratament, care se adreseaza unor arii terapeutice diverse si dificil de abordat, cum ar fi cancerul, SIDA, aria hepatitelor virale si transplantul. In acest sens, colaborarea cu autoritatile este deosebit de importanta, pentru a facilita accesul pacientilor din Romania la cele mai eficiente solutii terapeutice, care au un foarte bun raport cost - beneficiu", declarat dl. Dan Zamonea, Director General, F. Hoffmann - La Roche Romania.
Spre deosebire de tratamentele folosite pana acum pentru tratarea hepatitei virale B, Pegasys actioneaza pe doua cai: stimuleaza sistemul imun si opreste replicarea virusului in organism. In plus, in timp ce tratamentul standard actual trebuie urmat toata viata, cu riscul dezvoltarii rezistentei virale si a unor costuri crescute, terapia cu Pegasys ofera sansa unui tratament cu durata limitata, asigurand astfel o mai buna calitate a vietii pacientilor. Astfel, medicii si pacientii au la dispozitie o noua metoda de tratament, mult mai eficienta comparativ cu cele disponibile pana in prezent.
Conform estimarilor ELPA (European Liver Patient Association), prezentate la ultimul Congres European la Pacientilor cu Afectiuni Hepatice, Romania ocupa un nedorit loc I intre tarile europene, in ceea ce priveste incidenta acestei boli. ELPA apreciaza ca 10% din populatia Romaniei este infectata cu virusurile hepatitelor virale B si C. Hepatita B este prezenta mai ales in randul populatiei tinere.
La ora actuala, in Romania, Pegasys este folosit cu succes in tratarea hepatitei cronice de tip C, un numar tot mai mare de pacienti beneficiand de tratament gratuit, in urma protocoalelor incheiate cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Hepatita virala B
Hepatita B este provocata de un virus care patrunde in organism si ataca in principal ficatul. Acest virus poate provoca leziuni grave ale ficatului si se poate ajunge pana la stadiul de ciroza hepatica. Ciroza hepatica nu se vindeca, putand evolua catre cancer hepatic, ultima alternativa de interventie fiind transplantul de ficat.
Cele mai frecvente cai de a contacta viruslul hepatitic B, sunt:
• Contact sexual neprotejat cu o persoana deja infectata
• De la mama la fat, intrauterin, in timpul nasterii, prin contact cu secretiile si sangele mamei, dupa nastere, prin contact intim mama-copil
• Infectare prin manevre sangerande: droguri injectabile, tatuaje, manichiura, lama de ras, etc
• Folosirea in comun a obiectelor de toaleta, jucarii, etc., in familie sau colectivitati inchise
Hepatita cronica B este o problema majora de sanatate, fiind considerata a10-a cauza de mortalitate la nivel mondial si responsabila de 60-80% dintre cazurile de cancer hepatic inregistrate in intreaga lume.
La nivel global sunt infectate mai mult de 350 de milioane de persoane, iar aproximativ 1 milion mor in fiecare an din cauza acestei maladii. In zona mediteraneana si in tarile din Europa de Est, deci si in Romania, predomina forma de infectie cu antigen Hbe negativ, mult mai dificil de tratat, speranta de vindecare a bolnavilor fiind, pana la acest moment, mai redusa.
Dictionar de termeni:
• antigen pozitiv - semn de prezenta a unui agent strain infectios in organism (antigenele sunt componente ale virusului care apar in sange dupa producerea infectiei)
• antigen negativ - in general arata absenta din sange a componentei respective a agentului infectios cautat, intalnindu-se in doua situatii: fie infectia cu acesta nu s-a produs niciodata fie organismul a reusit sa se vindece.
In hepatita cronica virala B exista insa forme in care infectia este prezenta, dar virusul nu contine componenta respectiva (virusul a suferit o modificare, mutatie) si de aceea nu poate fi detectata in sange, desi virusul exista in organism.
• kilodalton - unitate de masura care reflecta marimea moleculei (greutatea molecularaa).