Un studiu australian realizat recent arata ca femeile care au nascut cu anestezie peridurala (epidurala) au prezentat ulterior probleme in alaptare inca din prima saptamana de la nastere, fiind astfel predispuse a fi nevoite sa renunte la alaptare inainte de scurgerea celor sase luni, spre deosebire de femeile care nu au facut peridurala.
In studiul publicat in numarul din 11 Decembrie al publicatiei "International Breastfeeding Journal" cercetatorii arata ca 93% dintre femeile care au luat parte la studiu si-au alaptat copilul in prima saptamana dupa nastere. Cu toate aceastea, femeile care nascusera cu anestezie peridurala au intampinat dificultati in alaptare inca din primele zile dificile de dupa nastere.
O alta observatie a cercetatorilor a fost aceea ca femeile care au nascut cu peridurala si-au alaptat bebelusii putin mai rar decat cele care nascusera normal.
La 24 de saptamani, 72% dintre femeile care nu au nascut cu anestezie peridurala inca alaptau, in comparatie cu un procent de 53% dintre cele carora le fusese administrata phenitidina sau bupivacaina si fentanyl.
Rezultatele studiului prezentate de cercetatori au contribuit la intarirea numarului de dovezi care arata ca fentanyl folosit in peridurale ar putea genera apoi dificultati in alaptare. Sue Jordan, profesor la universitatea Swansea, afirma ca efectul opioidelor si periduralelor asupra alaptarii ar trebui vazut ca un "efect advers al anestezicului". Aceasta solicita "gasirea altor tipuri de ingrijiri pentru femeile sensibile la durere, pentru a ne asigura astfel ca nou-nascutii acestora nu sunt afectati ori dezavantajati de aceasta reactie adversa la anestezice".
Mai multe informatii despre anestezia peridurala (epidurala)
5 ianuarie 2007