Pielea si soarele

| | Actualizat: 2005-06-10 14:25:52

 

Stiati ca, printre efectele benefice ale soarelui asupra organismului se numara intarirea sistemului imunitar, imbunatatirea circulatiei si formarea vitaminei D, care ajuta la fixarea calciului?
Toate acestea se intampla daca stai la soare atat cat trebuie. Oricat de mult va place pielea bronzata, e necesar s-o aparati de efecte secundare.

Iata 10 alimente protectoare:

- morcovii si caisele constituie o sursa esentiala de betacaroten,  previn astfel aparitia petelor, ridurilor, descuamarilor nedorite.
- pepenele verde: contine apa multa si e astfel un rehidratant natural; are putine calorii, putin zahar si substante ce scad pofta de mancare.
- castravetele: e diuretic si contine peste 90% apa, purifica pielea si o face mai luminoasa, mai catifelata.
- fructele de padure: cresc rezistenta capilarelor.
- pepenii: au potasiu si apa peste 90%, fiind foarte pretiosi pentru echilibrul hidric al organismului, contin si vitamina C - cu rol antioxidant si protector al circulatiei.
- pestele: mentine hidratarea naturala a pielii si elasticitatea membranelor celulare prin continutul in acizi grasi.
- rosiile: contin 94% apa si potasiu, vitaminele C si E, licopene, prin ele intarzie imbatranirea pielii.
- dovlecei: previn aparitia ridurilor.
- iaurtul: amplifica actiunea depurativa si de improspatare a verdeturilor prin intermediul lactobacililor.

Ce tip solar esti?

Tipul I: piele alba cu pistrui; par blond, ochi albastri: esti sensibil, te arzi usor la soare, te bronzezi greu, iar riscurile dupa expunerea la soare sunt mari.
Tipul II: piele alba, par blond inchis sau castaniu, te arzi usor, dar cu o protectie corecta te bronzezi frumos, auriu. Daca nu te protejezi, iti asumi aceleasi riscuri ca si tipul I.
Tipul III: piele usor maslinie, par castaniu; te arzi doar daca stai prea mult la soare, te bronzezi intens si omogen, te expui unui risc mediu.
Tipul IV: piele maslinie, par negru, nu te arzi aproape niciodata,  te bronzezi rapid si foarte intens, riscul la care te expui e mic.

Parul la mare

Pentru cine pleaca la mare (sare, soare si vant), dar si pentru cei ce prefera piscinele: parul are mereu de suferit, va fi obosit si fara culoare, fara stralucire.
Cum sa organizam o strategie de aparare?
Macerati doua linguri de seminte de in intr-o jumatate de litru de apa rece cateva ore; apoi aplicati lichidul pe par cu pieptenele: parul va straluci imediat, iar, dupa uscare, va ramane o pelicula protectoare.

Protejeaza-ti buzele

Si la plaja se adevereste proverbul "ce-i prea mult strica", deoarece expunerile prelungite pot duce (pe langa arsuri) si la aparitia herpesului. Ca sa previi acest lucru, aplica si pe buze lotiunea de plaja. O protectie si mai buna este data de un ruj hidratant sau de un balsam de buze cu ecran de protectie.

Bronzati-va cu... coacaze!

Nu va pedepsiti sa stati la plaja pana va inrositi - apoi, adio bronz frumos! Frunzele de coacaz negru contin substante care stimuleaza apararea organismului. Cu o luna inainte de a pleca in vacanta, beti zilnic doua cani de infuzie de coacaz.
Reteta: Turnati un pahar de apa clocotita peste o lingura de frunze uscate de coacaz negru si lasati amestecul sa stea 15 minute. Daca deja v-ati ars la soare, beti patru cani pe zi.

Citeste si despre