Polipii, scosi fara durere

| | Actualizat: 2007-02-22 08:54:33

 

Endoscopul, folosit in extragerea polipilor, elimina durerea pe care copiii o simt in timpul operatiei si riscul de regenerare a acestora. Prin metoda clasica de eliminare a polipilor, copilul sta pe un scaun si i se face o anestezie, de cele mai multe ori locala. Doctorul opereaza fara a vedea in spatele nasului, acolo unde se afla polipii (vegetatii adenoide, cum se mai numesc in termeni medicali). De aceea, pot ramane urme de astfel de vegetatii, care se regenereaza si impun o noua interventie chirurgicala. Folosirea endoscopului permite urmarirea pe monitor a intregii operatii, tehnica fiind si mai putin traumatizanta pentru copil. In plus, se elimina riscul de regenerare a polipilor.

"Datorita endoscopului nu intri in mucoasa, copilul neavand nicio trauma", afirma Marius Ursuleanu, medic ORL la Spitalul de Copii "Marie Curie" din Bucuresti. Dupa operatia clasica, cel mic se recupereaza dupa aproape o saptamana si simte un disconfort cateva zile. Cand polipii sunt indepartati cu endoscopul, copilul se va recupera in doua ore si nu va simti nicio durere nici in timpul operatiei, nici dupa. Tehnica endoscopica de indepartare a polipilor se face in unitati medicale din Capitala: la Spitalul de Copii "Marie Curie", la fostul Spital Panduri si la Spitalul Clinic "Sf. Maria".

Daca cel mic este mai tot timpul bolnav, tuseste, sufla greu in somn si chiar sforaie, atunci cel mai probabil are o adenoidita cronica. Sau polipi, cum este denumita boala popular. In perioada in care este alaptat, copilul este protejat impotriva virusurilor de anticorpii furnizati de laptele matern. Dupa intarcare, prima arma de aparare sunt polipii, acestia inflamandu-se la orice contact cu virusii din aer. Cand sunt depasite posibilitatile de aparare, polipii raman mariti. Simptomele difera de la copil la copil.

"Unii copii au nasul infundat, altii fac mereu rosu in gat. O a treia categorie este aceea a copiilor care dau semne ca nu aud bine (polipii infunda comunicarea dintre nas si ureche). Acesti copii dezvolta un tip de otita, denumita seroasa. Nu au dureri de urechi, insa aduna mucozitati in interiorul urechii", spune Margareta Stoica, medic ORL la Cabinetul de Foniatrie "Opera Romana". Medicul este cel care decide care este tratamentul cel mai potrivit. Initial se va incerca reducerea dimensiunii polipilor cu antiinflamatoare sau picaturi pentru nas. Dupa operatia de polipi, starea de sanatate a copilului se va imbunatati.

(Ionela Croitorescu)
Citeste tot articolul in: Evenimentul Zilei  
22 Februarie 2007

Citeste si despre