Poluarea aerului incetineste dezvoltarea fatului

| | Actualizat: 2008-01-08 11:01:10

 



Un studiu australian lanseaza un avertisment femeilor insarcinate aratand ca poluarea cauzata de traficul aglomerat opreste dezvoltarea fatului ceea ce are ca rezultat o sanatate subreda a copilului mai tarziu in viata, relateaza Kerala News.

Studiul arata ca viitoarele mame care locuiesc in zone cu un trafic aglomerat poarta feti mai mici decat cei din zone mai putin poluate.

Specialistii stiau deja ca poluarea aerului duce la copii mai mici, dar au reusit ca arate ca aceste schimbari se intampla in devreme in sarcina, cand creierul si organele inca se dezvolta.

Aceste descoperiri sunt primele care ilustreaza efectul poluarii aerului inainte de nastere, perioada cea mai importanta si vulnerabila din dezvoltarea unui copil.

Greutatea la nastere este un factor foarte important pentru ca prezice starea de sanatate de mai tarziu, de exemplu, s-a demonstrat ca acei copii mai mari la nastere au un coeficient de inteligenta mai mare in timpul copilariei si prezinta un risc mai mic de aparitie a bolilor cardiovasculare la maturitate.

Studiul a comparat marimile fatului din mai mult de 15.000 de scanari cu ultrasunete cu nivelul poluarii aerului din zonele de unde proveneau mamele. Fetii se aflau intre saptamana 13 si 26 de dezvoltare.

Rezultatele au aratat ca mamele cu o expunere mai mare la poluarea aerului au avut feti care erau in medie mai mici in ceea ce priveste circumferinta abdominala, circumferinta capului si lungimea femurului.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro
8 Ianuarie 2008

Citeste si despre