Primavara "infloresc" racelile si afectiunile digestive

| | Actualizat: 2007-05-03 10:40:50

Primavara este sezonul specific exacerbarilor afectiunilor respiratorii si digestive. "Din cauza variatiilor termice mari de la un moment al zilei la altul se creeaza terenul propice pentru dezvoltarea intercurentelor respiratorii (raceli, viroze). De obicei, virozele au o evolutie favorabila autolimitanta, adica trec de la sine", ne spune dr. Raluca Vasile, medic specialist medicina interna la Ambulatoriul Colentina din Capitala. Medicul mai spune ca virozele din aceasta perioada se manifesta prin tuse iritativa, dureri in gat, dureri musculare si articulare, dar si febra. De asemenea, in aceasta perioada, persoanele cu afectiuni digestive (gastroduodenite, gastrite sau ulcer etc.) se pot confrunta cu dureri in epigastru (sau popular, in capul pieptului), dureri care apar cu sau fara legatura cu ceea ce au mancat, insotite de arsuri, greata, varsaturi acide sau amare.



Medicul precizeaza ca persoanele cu afectiuni digestive cunoscute, mai ales primavara si toamna, trebuie sa respecte un anumit regim alimentar (sa evite iritantii gastrici, cum ar fi condimentele, consumul de conserve, prajelile, rantasurile, bauturile alcoolice, preparatele si alimentele acide, rosiile si chiar citricele). Pentru a evita neplacerile din aceasta perioada, medicii recomanda ca, in cazul persoanelor care nu au contraindicatii, sa aiba un regim alimentar bogat in vitamine, prin cresterea consumului de legume si fructe crude. Legumele si fructele contin cantitati importante de vitamina C care contribuie la cresterea imunitatii organismului

(Liana Subtirelu)  
Citeste tot articolul in: Gandul   
3 Mai 2007
  

Citeste si despre