Primul caz de HMPV la copii, in Romania! Dr. Craiu: „90% din copiii de gradinita vor face pana la 5 ani o astfel de infectie”

| | Actualizat: 2025-01-13 14:39:08

INSP a confirmat vineri primul caz de metapneumovirus (HMPV) din Bucuresti! Potrivit surselor Antena 3 CNN, este vorba despre un copil de 12 ani, diagnosticat initial cu pneumonie la Institutul „Matei Bals”. Din fericire, acesta este externat si se afla in stare buna.

Dr. Mihai Craiu: „Este atat de frecvent incat 90% din copiii care merg la gradinita vor face pana la 5 ani o infectie cu hMPV”

Acesta este cel de-al doilea caz confirmat in Romania, primul fiind in Bihor, la o femeie de 67 de ani. Medicii sustin ca acest virus este unul comun, mai ales in randul copiilor, si ca momentan nu exista niciun risc de pandemie.

„Da, in multe tari asiatice s-a observat o crestere a numarului de cazuri de infectare cu hMPV la copiii cu varsta sub 14 ani si la seniori sau la cei cu imunodeficienta. Dar cam atat! Pentru majoritatea pediatrilor nu a fost nicio surpriza! (...) Este atat de frecvent incat 90% din copiii care merg la gradinita vor face pana la 5 ani o infectie cu hMPV. Si pentru ca imunitatea pentru acest virus „nu tine”, boala se poate repeta oricand.

La fel ca si la gripa, au fost descrise 4 tipuri de hMPV, in functie de proteinele de suprafata F (de fuziune) si G (de atasament) care sunt notate cu A1, A2, B1 si B2. Este o simpla raceala pentru persoanele adulte sanatoase sau pentru copiii mai mari. Poate ceva mai zgomotoasa in 2025 decat in alti ani, dar cam atat.

Solutia?? Avem rabdare, luam antitermice si ne hidratam bine. Daca e rau in continuare dupa 2-3 zile mergem la medic. Si nu dam si altora boala!!! Adica respectam eticheta tusei, ne izolam cateva zile si spalam bine mainile.”, a explicat medicul pediatru Mihai Craiu, intr-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila: „Anual sunt mii de cazuri de infectie cu hMPV”

Si ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, spune ca virusul care a creat panica a produs zeci de mii de raceli in Romania in fiecare iarna.

„Anual sunt mii de cazuri de infectie cu hMPV. Confirmarile de laborator sunt multiple in fiecare an. Nu se face insa testare de rutina (...) Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este vorba despre un virus care a fost identificat pentru prima data in 2001 si care este raspunzator pentru o buna parte din virozele respiratorii, mai ales in sezonul rece.

Nu se face un diagnostic etiologic, pentru ca marea majoritate a infectiilor sunt banale, sunt pur si simplu raceli care apar mai frecvent la copii sau la persoanele cu varste de peste 65 de ani. Uneori, ca la orice viroza, pot sa apara si cazuri mai grave si atunci se face diagnostic etiologic.”, a afirmat Rafila, care este si microbiolog.

Citeste si despre