Mai multe alimente, pe care le consuma si copilul tau, vor disparea de pe piata, daca nu se vor incadra in regulamentul recent adoptat de Comisia Europeana.
Potrivit acestuia, toate statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate sa limiteze acizii trans din alimente.
Acestea sunt cele mai nocive grasimi, responsabile pentru declansarea bolilor cardiovasculare, accidentelor vascular cerebrale, a diabetului, cancerului si Alzheimer, afectiuni ce provoaca anual decesul a 50.000 de persoane in Europa.
In ce alimente se gasesc acizii trans
Acest tip de acizi se gaseste in margarina, produse de tip fast food, mezeluri, prajituri, biscuiti, produsele de patiserie, popcorn pentru microunde, chipsuri, mancarea semi-preparata sau supe la plic.
Conform regulamentului, adoptat in luna aprilie si obligatoriu in toate tarile UE, cantitatea de acizi trans trebuie limitata la maximum 2 grame la 100 de grame de grasime din continutul produselor alimentare. Dupa 1 aprilie 2021, produsele care nu respecta aceste norme, nu vor mai putea fi comercializate.
Tari care si-au impus propriile limite
In Danemarca, Elvetia, Austria, Islanda, Norvegia si Ungaria exista deja propria limita de 2g de acizi trans / 100g de grasimi in alimentatie, inainte sa fie aprobat regulamentul Comisiei Europene.
In Germania, Olanda si Marea Britanie s-a negociat cu procesatorii scaderea voluntara a continutului de acizi trans.