Programare la doctor, in cutia postala

| | Actualizat: 2006-11-03 09:51:14

Obligativitatea prezentarii la control, in proiect legislativ

Lansarea "celui mai amplu program de evaluare a starii de sanatate a populatiei din Romania" a fost anuntata ieri, de ministrul Sanatatii, in cadrul videoconferintei cu prefectii si cu reprezentantii sistemului sanitar.

Planificat a se derula pe parcursul a 14 luni, programul finantat cu circa 1 miliard de lei noi din fondul "taxei de viciu" vizeaza examinarea medicala a tuturor romanilor, indiferent daca sunt asigurati sau nu. Incepand din decembrie 2006, Posta Romana ne va aduce tuturor, in cutiile postale, o scrisoare explicativa de la ministrul Sanatatii, alaturi de doua taloane care trebuie completate cu datele personale, unul destinat medicului de familie, celalalt laboratorului de analize.



Persoanele neasigurate, deci nearondate vreunui medic de familie, se vor putea prezenta la oricare cabinet medical individual din localitatea de domiciliu. Aici vor beneficia de un examen clinic, urmand a fi trimise apoi la laborator, fiecare set de analize fiind finantat de minister cu 50 de lei noi.

Fiecare persoana va fi programata pentru evaluarea starii de sanatate in luna in care s-a nascut, de la aceasta examinare fiind exclusi copiii cu varste cuprinse intre 0 si 3 ani, persoanele externate de maxim 3 luni, dar si suferinzii de o boala cronica care presupune analize medicale periodice.

Obligativitatea realizarii acestei evaluari medicale va fi reglementata in curand, a spus ministrul Sanatatii, in sensul legiferarii unor sanctiuni pentru cei care refuza sa participe la program.

De pilda, daca persoana care a refuzat intrarea in acest program gratuit are nevoie ulterior de o examinare medicala inclusa in pachetul refuzat, aceasta va fi obligata sa plateasca acea examinare.

Medicii de familie vor fi platiti pentru volumul de munca suplimentar, pe baza taloanelor aduse de oameni, si vor fi dotati cu laptopuri si cu un soft special, a precizat ministrul, fara a aduce in discutie, deocamdata, cifre concrete. Consultatiile vor incepe din ianuarie.

Analizele vor fi efectuate in laboratoarele din cadrul unitatilor sanitare publice, iar acolo unde nu exista aparatele necesare efectuarii testelor recomandate, Autoritatea de Sanatate Publica are obligatia de a achizitiona aceste servicii pe plan local, prin cerere de oferta de la laboratoarele private. Tarifele nu le pot insa depasi pe cele ale laboratoarelor publice, a subliniat Nicolaescu.

Aceasta campanie, extrem de generoasa in intentie, are ca scop evaluarea starii generale de sanatate a romanilor, in vederea prognozarii riscurilor medicale, diagnosticarii precoce a unor afectiuni si determinarii unui clasament cu cele mai frecvente boli, astfel incat sa poata fi cheltuiti cu eficienta banii publici colectati de Sanatate.

Efortul financiar este mare pe termen scurt, a mai precizat ministrul, insa pe termen lung beneficiile vor fi evidente pe toate planurile.

Citeste si despre