Nu este niciun secret ca ne este mult mai greu sa ne concentram decat era inainte. Suntem atat de suprastimulati, incat lucruri simple, cum ar fi cititul unei carti sau vizionarea unui film, necesita acum un efort constient din partea noastra. Ceea ce multi oameni nu-si dau seama este ca exista alimente care ne pot afecta si mai mult memoria si concentrarea.
Uma Naidoo, psihiatru de la Harvard si director al sectiei de psihiatrie nutritionala la Massachusetts General Hospital, este un sustinator fervent al afirmatiei „suntem ceea ce mancam” si se straduieste sa raspandeasca vestea despre modurile in care alimentele ne pot influenta sanatatea mintala. Ea sustine ca o dieta bazata pe plante ne poate imbunatati starea de spirit, precum si ajuta la tratarea si prevenirea unei game largi de probleme de sanatate psihologica si cognitiva, de la ADHD la anxietate, depresie, TOC si altele.
Alimente care afecteaza sanatatea creierului
Zahar rafinat
Desi glucoza este o sursa fundamentala de energie pentru creier, este important sa alegi cat de multa si de unde o iei. O dieta bogata in zahar este direct legata de afectarea memoriei si de plasticitatea redusa a hipocampusului, partea creierului care controleaza memoria. De aceea, ar trebui sa eviti alimentele precum bauturile racoritoare, biscuitii, produsele de patiserie industriala si orice alte alimente ultraprocesate, deoarece au un continut foarte ridicat de zahar.
Alimente prajite
Un studiu publicat de Cambridge University Press, realizat pe 18.080 de persoane, a constatat ca o dieta care include alimente prajite si carne procesata este asociata cu un nivel cognitiv mai scazut si cu o capacitate mai mica de concentrare in comparatie cu persoanele care au o dieta bogata in legume. Acest lucru se datoreaza inflamatiei pe care acestea o produc in organism, partial din cauza faptului ca in aceste preparate se folosesc uleiuri de proasta calitate.
Carbohidrati cu indice glicemic ridicat
Faptul ca un aliment are un indice glicemic ridicat inseamna ca, atunci cand este consumat, acesta creste rapid nivelul de glucoza din sange si actioneaza in organism in acelasi mod ca si cum am manca zahar, cu un efect corespunzator asupra capacitatii de concentrare. Din acest grup fac parte, printre altele, berea, faina de grau si de porumb, orezul, mierea, sucul de portocale si cartofii.
Bauturi alcoolice
Alcoolul este un deprimant al sistemului nervos central, adica incetineste activitatea cerebrala. Atunci cand este consumat, acesta interfereaza cu caile de comunicare ale creierului si poate duce la tulburari de concentrare, tulburari ale functiei motorii, tulburari de vedere, tulburari de auz si tulburari de memorie.
FOTO: freepik.com