Elevii cu probleme de sanatate care ii includ intr-un grup de risc in cazul in care sunt infectati cu coronavirus vor avea parte de un tratament special in anul scolar 2020-2021.
Proiectul de ordin de ministru referitor la norme privind instituirea de masuri sanitare si de protectie in unitatile de invatamant in perioada pandemiei COVID-19 stabileste trei scenarii pentru desfasurarea cursurilor in anul scolar ce va incepe la 14 septembrie.
In scenariile cu risc scazut si mediu, prescolarii, elevii din clasele "zero" - IV si cei din clasele a VIII-a si a XII-a vor merge la scoala zilnic si vor trebui sa respecte norme de igiena si distantare specifice, menite sa previna raspandirea coronavirusului.
In scenariul galben, elevii din clasele V-VII si IX-XI vor merge la scoala prin rotatie, in cicluri de cate una-doua saptamani, iar in restul timpului vor urma cursurile online.
In scenariul rosu cursurile se vor desfasura la distanta. Decizia privind suspendarea activitatii in unitatile de invatamant poate fi luata de autoritatile locale competente, in cazul constatarii unei transmiteri comunitare ridicate, ori la nivel de institutie, in cazul aparitiei de cazuri de COVID-19 printre elevi ori in randul personalului didactic sau nedidactic.
Conditii speciale pentru elevii din grupe de risc
Actul normativ trateaza separat cazul acelor elevi care, din motive de sanatate, sunt mai vulnerabili in fata coronavirusului si care au nevoie de un cadru special in care sa poata beneficia de educatie la fel ca toti colegii lor.
Actul normativ pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii prevede ca prescolarii sau elevii care fac parte din grupuri de risc vor reveni la cursuri din 14 septembrie doar cu aviz si recomandari specifice ale medicului curant si cu acordul scris al parintilor.
Copiii considerati vulnerabili sunt cei care sufera de boli respiratorii cronice severe, obezitate severa, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune sau autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, tratament imunosupresiv sau de dizabilitati care i-ar impiedica sa participe la cursuri in conditii de deplina siguranta pentru ei si pentru cei din jur.
Respectarea masurilor de igiena si protectie recomandate va trebui monitorizata cu si mai mare atentie in cazul elevilor cu boli cronice.
Citeşte şi An scolar 2020-2021. Declaratie pe propria raspundere pentru a duce copilul la scoala
Aceleasi masuri speciale se pot lua, daca situatia o impune, si in cazul copiilor care locuiesc impreuna cu persoane incluse in categorii cu risc. Daca, in urma unei evaluari concrete si individuale a gradului de boala si a riscului de contaminare cu SARS-CoV-2, pe care copilul il poate aduce in familie, medicul curant al bolnavului poate recomanda, cu acceptul familiei, ca elevul sau prescolarul sa nu se prezinte fizic la scoala pentru o perioada determinata.
"In cazul in care situatia o impune, reprezentantii unitatii de invatamant vor identifica, dupa caz, solutii pentru urmarea cursurilor la distanta sau in conditii de siguranta sporite", se specifica in proiectul de ordin de ministru.
O mentiune speciala a fost facuta pentru copiii cu dizabilitati. In cazul lor, informatiile si invatarea regulilor de preventie vor fi adaptate in mod adecvat dizabilitatii specifice.
Citeşte şi: Masca sanitara, distantare fizica si panouri despartitoare, obligatorii la clasele 0-IV
Masuri speciale sunt prevazute in document si pentru personalul didactic si nedidactic cu risc (varstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitara). Aceste persoane vor putea reveni in scoli cu avizul medicului de medicina muncii.