Resturile animale, ingredientul de baza in prepararea jeleurilor si ursuletilor gumati

| | Actualizat: 2018-10-23 00:00:00

Jeleurile colorate de fructe sau ursuletii gumati sunt unele dintre dulciurile preferate ale copiilor. Daca ai sti din ce sunt facute, te-ai gandi de multe ori inainte de a le mai cumpara.

In primul rand, aceste produse contin gelatina. Gelatina este o substanta solida, translucida, incolora si insipida, derivata din colagen si obtinuta din diverse reziduuri animale cum ar fi sorici de porc (44%), oase de porc, cal sau vaca (27%) sau piei de bovine (28%).

Jeleurile, cockteiluri chimice pentru creierul copilului

Regizorul belgian Alina Kneepkens a creat un scurt metraj care arata, in detaliu, cum sunt facuti ursuletii gumati.

<div><small><a href="https://youtubeembedcode.com/en" mce_href="https://youtubeembedcode.com/en">Going Here</a></small></div><div><small><a href="http://add-link-exchange.com" mce_href="http://add-link-exchange.com">click here</a></small></div><div><small><a href="https://youtubeembedcode.com/en" mce_href="https://youtubeembedcode.com/en">Learn More</a></small></div><div><small><a href="http://add-link-exchange.com" mce_href="http://add-link-exchange.com">source</a></small></div>

Asociatia Pro Consumatori (APC) din Romania a avertizat ca jeleurile sunt adevarate cocktailuri chimice pentru creierul copiilor, din cauza continutului de acid citric, substante de aromatizare, coloranti si multi aditivi periculosi pentru sanatate.

Un alt motiv pentru care ar trebuie sa eviti jeleurile este cantitatea mare de zahar pe care o contin. La foarte multe dintre aceste produse, principalul ingredient este siropul de glucoza sau zaharul.

De multe ori se depaseste si cantitatea de zahar de 15 grame la 100 de grame de jeleuri, ceea ce duce la o valoarea energetica ridicata, care variaza intre 307,4 kcal si 382,5 kcal. La polul opus fata de ce recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii - aproximativ 25 de grame de zahar pe zi.

Alte ingrediente in care este “ascuns” zaharul si care sunt adaugate in jeleuri: fructoza, siropul de malt, extractul de malt, siropul de porumb, melasa, zaharul brun, zaharoza, maltul de orez, agava.

In ce mai gasesti gelatina

Nu doar jeleurile contin gelatina. Bezelele moi, deserturile gelatinoase, unele tipuri de inghetata si chiar unele tipuri de iaurt contin aceasta substanta, listata uneori la ingrediente ca E441.

Exista si substituti vegani ai gelatinei, iar unele sortimente de jeleuri sunt facute cu acestea. Agar – Agar este un substitut popular pentru gelatina obtinut din alge din zona Asiei de Sud.

Citeste si despre