Romania, statistica ingrijoratoare! Cel mai mare numar de decese la copii din cauze respiratorii din Uniunea Europeana

| | Actualizat: 2024-10-17 12:07:00

Salvati Copiiii Romania doteaza prioritar Sectia Clinica de Pneumologie Pediatrica de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” 

Romania a inregistrat 324 de decese la copiii sub 15 ani, cauzate de afectiuni respiratorii, reprezentand 42,5% din totalul deceselor, fiind cel mai mare numar de decese inregistrate in tarile din UE la aceasta grupa de varsta, potrivit datelor Eurostat pentru anul 2021, ultimul an in care tara noastra a raportat datele. In categoria de varsta sub un an Romania a inregistrat 230 de decese cauzate de afectiuni respiratorii, reprezentand peste jumatate (51,4%) din numarul total inregistrat la nivelul Uniunii Europene.

Conform datelor Institutului National de Statistica, 18% din copiii Romaniei decedeaza ca urmare a unei afectiuni respiratorii, ocupand al 3-lea loc in statistica dupa afectiunile din perioada perinatala si leziunile traumatice. Bolile respiratorii cronice in categoria 0-19 ani ocupa o pondere importanta, diagnosticul de astm la copil fiind pus in 5119 cazuri, cu o rata a incidentei de 125,8%000 loc. in anul 2020, cele mai multe cazuri fiind la copii 0-4 ani. Tuberculoza la copii reprezinta o preocupare majora in Romania, cu 325 de cazuri in 2022 (in crestere fata de 281 in 2021), din care 319 cazuri noi (fata de 277 in 2021) si sase recidive (patru in 2021). in ceea ce priveste distributia pe judete, Bihor a inregistrat 31 de cazuri, in timp ce 29 au fost in Bucuresti si 8 in Brasov.

In acest context, Organizatia Salvati Copiii Romania si Libris au decis dotarea prioritara a Sectiei Clinice de Pneumologie Pediatrica IX de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” cu trei echipamente medicale performante: ecograf, spirometru si analizor de hematologie.

In cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta functioneaza prima Sectie Clinica de Pneumologie Pediatrica din Romania, unde sunt tratati copii cu afectiuni respiratorii severe, mentinandu-si totodata si specificul initial de diagnostic si tratament al copiilor cu tuberculoza, atat pulmonara, cat si extrapulmonara. Sectia a fost infiintata in contextul in care profilul serviciilor medicale din Romania este in schimbare, paleta de afectiuni respiratorii necesitand competente suplimentare asigurate de medici specialisti in pneumologie pediatrica.

Sectia de Pneumologie Pediatrica are 75 de paturi, iar anual peste 8000 de copii beneficiaza de servicii medicale in cadrul sectiei. Clinica are pacienti cu varsta intre 0 si 18 ani, care vin din intreaga tara pentru diagnostic si tratament, avand o medie de 600-900 de pacienti lunar.

Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania, a subliniat importanta dotarii sectiilor de pediatrie cu aparatura medicala de ultima generatie: „Medicii nostri fac de multe ori imposibilul, pentru ca lucreaza cu personal subdimensionat si in lipsa aparaturii medicale in pas cu evolutiile tehnologice. De aceea este esential sa le punem la dispozitie aparatura medicala de ultima generatie, care permite un tratament medical cat mai prompt si cu o recuperare mai buna si mai rapida.”

Valoarea totala a aparaturii medicale donate Sectiei Clinice de Pneumologie Pediatrica IX de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” este de 130.163 euro, dintre care 40.000 euro reprezinta donatie Libris, prin solidaritarea cititorilor care, in cadrul proiectului cu Salvati Copiii, au plasat peste 1.000.000 de donatii de-a lungul celor zece ani de parteneriat dintre Libris si Salvati Copiii Romania. Aproximativ una din cinci comenzi plasate pe Libris.ro contine o donatie. Suma stransa in proiect este de aproape 702.525 euro, folositi pentru 19 proiecte de dotare pentru unele dintre cele mai importante centre medicale din tara.

Suntem norocosi sa avem in Libris cititori atat de sensibili si de empatici, gata mereu sa intinda o mana de ajutor si sa faca diferenta atunci cand vorbim despre persoane aflate in nevoie, mai ales daca acestia sunt copii a caror viata este in pericol. in cei 10 ani de parteneriat Libris-Salvati Copiii, peste 1 milion de comenzi libris.ro au avut si o donatie. Vorbim, iata, despre 3.335.231 de lei (702.525 euro) si, in campania Un gest pentru o viata, despre 19 dotari in unele dintre cele mai importante centre medicale din tara. Le multumim tuturor cititorilor pentru ca fac posibil binele!” - Virgil Onita, Fondator Libris.

infiintarea Sectiei de Pneumologie Pediatrica este doar primul pas pe care IPMN l-a facut pentru copii cu afectiuni respiratorii. Nevoia de investitii, atat in infrastructura, cat si in dotare, pentru aceasta sectie este una acuta, de aceea suportul oferit de Organizatia Salvati Copiii este o piesa din puzzle-ul pe care trebuie sa il construim pentru servicii de calitate in pneumologia pediatricaDezvoltarea pneumologiei pediatrice este esentiala pentru asigurarea unui diagnostic si a unui tratament adecvat copiilor cu boli pulmonare cronice, acestia necesitand o abordare specializata si individualizata. Dotarea sectiei cu echipamente moderne reprezinta un pas vital in imbunatatirea calitatii ingrijirii si in cresterea sanselor de recuperare si de integrare sociala a acestora. Investitiile in aceasta directie contribuie nu doar la imbunatatirea sanatatii copiilor, dar si la prevenirea complicatiilor pe termen lung, sustinand astfel sanatatea publica”, a declarat managerul interimar al IPMN, conf. univ. dr. Beatrice Mahler.

Ce urmeaza?

Urgentele din sistemul medical.

Pentru anul 2024, peste 45 de unitati medicale au solicitat sprijinul Organizatiei Salvati Copiii pentru programe de dotare si reabilitare. Este nevoie de peste 250 de echipamente medicale performante, printre care: 17 incubatoare, 10 mese de reanimare, 13 ecografe, 17 aparate de ventilatie, doua aparate de radiologie, doua hote de flux laminar, 32 de injectomate, trei sisteme de monitorizare, laparoscop, linie de endoscopie, echipamente specifice pentru sustinerea alimentatiei parenterale - aparat de analiza nutritionala a laptelui matern, frigider, pasteurizator etc, pentru care sunt necesare peste 5 milioane de euro.

Din pacate, Romania continua sa se confrunte cu disproportii sociale semnificative, iar segmentul vulnerabil al populatiei, in special femeile gravide si copiii, se afla in situatii de marginalizare.

Este important sprijinul companiilor prin sponsorizari si al persoanelor fizice prin donatii, prin sms la 8844, cod „SALVEZ” – 2 euro lunar sau online, pe site-ul https://www.salvaticopiii.ro/, pentru a sustine sanatatea mamei si a copilului.

  • Companiile pot alege sa sustina descarcand contractul de aici: https://www.salvaticopiii.ro/implica-te/companii/directioneaza-20-din-impozitul-pe-profit

  • Persoanele fizice pot dona online curent sau recurent aici: https://www.salvaticopiii.ro/doneaza-pentru-fondul-de-urgenta

Citeste si despre