Salvati Copiii Romania raspunde pozitiv solicitarilor si asigura urgent aparatura medicala de ultima generatie

| | Actualizat: 2024-07-22 12:03:15

 

Aproape 25% din numarul total de medici pediatri si aproape o treime din numarul total de chirurgi pediatri din Romania profeseaza in Bucuresti


  • 11 milioane de euro, investite pentru dotarea maternitatilor, sectiilor de terapie intensiva neonatala si de pediatrie, in ultimii 14 ani;
  • Vechimea medie exprimata in ani pentru echipamentele medicale aferente specializarii neonatologie este de 8 ani; 
  • Alin lupta sa traiasca de aproape o luna, casa lui este un incubator donat de Salvati Copiii. Respira cu ajutorul ventilatorului. S-a nascut la 27 de saptamani, la doar 880 de grame.
  • Bucurestiul gazduieste aproape 10% din paturile de pediatrie (pentru internare continua).

Vechimea medie exprimata in ani pentru echipamentele medicale aferente specializarii neonatologie este de 8 ani, in conditiile in care aparatura medicala de ultima generatie face o diferenta cruciala in ceea ce priveste salvarea nou-nascutilor cu prematuritate extrema sau cu patologii medicale grave. Salvati Copiii Romania raspunde pozitiv solicitarilor facute de zece unitati medicale din Bucuresti si asigura urgent aparatura medicala de ultima generatie, esentiala pentru diagnosticarea si tratarea nou-nascutilor si copiilor. Astfel, au fost dotate prioritar Sectia de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, Compartimentul de Primiri Urgente Pediatrie al Institutului National pentru Sanatatea Mamei si Copilului Alessandrescu-Rusescu si Sectia Chirurgie Pediatrica din cadrul Spitalului Clinic de Copii       Dr. Victor Gomoiu. Romania are 3.178 de medici pediatri in sistem (public plus privat), iar dintre acestia 778 isi desfasoara activitatea in Bucuresti, aproape 25% din numarul total de medici pediatri si aproape o treime din numarul total de chirurgi pediatri din Romania (101 din 370)[1].  

In perioada 2010-2023, Organizatia Salvati Copiii a dotat 126 de unitati medicale, sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, pediatrie si obstetrica-ginecologie, din toate judetele tarii, investind peste 11 milioane de euro. Peste 1.770 de echipamente au sustinut si facilitat tratamentul a peste 200.000 de copii. In anul 2024, doar in Bucuresti 10 unitati medicale vor primi echipamente medicale performante in valoare de aproape 1.700.000 euro.

Adriana Dan, Sef sectie Neonatologie, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, a explicat urgenta dotarii cu aparatura medicala de ultima generatie a sectiilor de neonatologie si a maternitatilor: Aproximativ 50% din toate decesele copiilor au loc in primele 28 de zile de viata. Inregistram inca indicatori de mortalitate infantila dubli fata de media UE, cauza principala, in mai mult de o treime din cazuri, fiind prematuritatea. Datorita echipamentelor medicale inteligente, varsta de gestatie de la care prematurii pot sa supravietuiasca a scazut in intreaga lume. In maternitatea Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti au fost inregistrate cazuri de nou-nascuti cu greutatea de 430 si 450 de grame, nascuti la 23 de saptamani, care au supravietuit si s-au dezvoltat normal.

Aceste progrese demonstreaza impactul pozitiv al tehnologiei moderne in ingrijirea neonatala si cresterea sanselor de supravietuire. Echipamentele medicale necesare in sectiile de terapie intensiva neonatala trebuie sa fie foarte performante si upgradate periodic pentru a fi responsive la nevoile unor bebelusi de 24-25 de saptamani de gestatie si 500 de grame. De asemenea, legisatia actuala impune ca orice copil care se naste sub 1.500 g si sub 32 de saptamani de gestatie trebuie transferat intr-o maternitate de grad 3, uneori sunt nou-nascuti care nu necesita ingrijiri speciale si ar putea fi ingrijiti si in maternitati de grad 2 dotate corespunzator.”

Printre cele 10 unitati medicale din Bucuresti dotate de Organizatia Salvati Copiii se numara Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti - Sectia de Neonatologie, Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului Alessandrescu-Rusescu Bucuresti (INSMC) - Compartimentul de Primiri Urgente (CPU) – Sectia Pediatrie si Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu Bucuresti - Sectia Chirurgie Pediatrica.

Astfel, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti a fost dotat cu un ventilator si o masa radianta, in valoare de 105.000 euro, dupa ce, anterior, unitatea medicala a primit trei incubatoare, patru monitoare de functii vitale, un dispozitiv UNIQUE +CFM, rampe de oxigen, trei ventilatoare, lampa si sistem de fototerapie, doua ecografe, hota de flux laminar, aparat de mixare solutii si mobilier, in valoare totala de peste 500.000 euro.

Aici sunt ingrijiti nou-nascuti cu varste de gestatie foarte mici sau cu afectiuni grave, care necesita suport cardiorespirator si ingrijiri speciale si ajung multi copii transferati de la alte maternitati din tara. In maternitatea de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, centru multidisciplinar de referinta pentru regiune, se nasc anual aproximativ 300-400 de prematuri, dintre care o medie de 150 au greutati si varste de gestatie foarte mici. De la inceputul  anului, aici au primit ingrijiri de specialitate 875 de nou-nascuti. Dintre acestia 122 au avut nevoie de terapie intensiva, iar 113 au fost prematuri. De asemenea, pentru a asigura o interventie mai rapida si eficienta, se recomanda transferul gravidei, nu al nou-nascutului. In cazul sarcinilor cu risc, nasterea in centre medicale specializate si transportul in utero al copilului duc la rezultate net superioare. Aceasta abordare permite ca nou-nascutul sa beneficieze imediat de ingrijiri specializate, reducand riscurile asociate transportului postnatal si imbunatatind semnificativ prognosticul.

Totodata, Compartimentul de Primiri Urgente (CPU) – Sectia Pediatrie - al Institutului National pentru Sanatatea Mamei si Copilului Alessandrescu-Rusescu Bucuresti (INSMC) a fost dotat cu un ecograf performant, in valoare de  156.460.39 euro.

Aproximativ 60.000 de copii bolnavi se prezinta anual la CPU INSMC si beneficiaza de echipamentele donate de Salvati Copiii. Aici sunt evaluati atat copiii care vin de urgenta cu diverse afectiuni, de la pneumonii la boli care necesita interventia chirurgicala, cat si pacientii cronici cu boli metabolice sau fibroza chistica, aflati sub supravegherea clinicii. Examinarea imagistica este o parte esentiala a evaluarii. Ecograful are o configuratie complexa si se remarca prin calitatea extrem de ridicata a procesorului, generand imagini ecografice de exceptie, ceea ce ajuta medicii sa diagnosticheze si sa monitorizeze mai rapid afectiunile medicale. Unitatea medicala a beneficiat anterior de investitii de peste 600.000 de euro, iar in 2024 va primi sustinere pentru renovarea si modernizarea Maternitatii Polizu.

Sectia Chirurgie Pediatrica din cadrul Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu Bucuresti a fost dotata cu un laparoscop, un laser si o pompa peristaltica de irigare, in valoare de 68.200 euro.

De la deschiderea Sectiei de Chirurgie in 2019, activitatea chirurgicala a crescut considerabil, in acest moment colectivul sectiei de chirurgie fiind suprasolicitat cu patologie complexa si numeroasa, prin redistribuirea pacientilor de la Spitalele de Copii M.S.Curie si Grigore Alexandrescu, supraaglomerate, si de la spitalele judetene unde complexitatea cazurilor depaseste posibilitatile chirurgicale.

Lunar sunt spitalizati 100-150 de pacienti, din care aproximativ 80% reprezinta interventii chirurgicale pediatrice din sfera digestiva, urologica, toracica, oncologica si malformatii chrurgicale. Anul trecut, in Sectia de Chirurgie a spitalului, au avut loc 1.300 de interventii chirurgicale, dintre care 40% au fost interventii chirurgicale laparoscopice. De asemenea, au fost efectuate 120 de interventii complicate pentru litiaza renala si ureterala.  Litiaza renala este des intalnita in randul copiilor si adolescentilor cu un stil de viata modern, cu frecvente greseli de alimentatie ce predispun la formarea pietrelor (calculilor) in urina. In cazul pietrelor cu dimensiuni mari, ce nu se pot elimina in mod natural (peste 5-7 mm diametru), singura optiune terapeutica este tratamentul urologic. Metoda de terapie moderna, minim-invaziva si cu rezultate rapide este uretrocistoscopia si litotritia laser care presupune accesarea calculilor folosind caile naturale de eliminare a urinei.

Ce urmeaza – urgentele din sistemul medical

Pentru anul 2024, peste 45 de unitati medicale au solicitat sprijinul Organizatiei Salvati Copiii pentru programe de dotare si reabilitare. Este nevoie de peste 250 de echipamente medicale performante, printre care:                            17 incubatoare, 10 mese de reanimare,  13 ecografe, 17 aparate de ventilatie, doua aparate de radiologie, doua hote de flux laminar, 32 de injectomate, trei sisteme de monitorizare, laparoscop, linie de endoscopie, echipamente specifice pentru sustinerea alimentatiei parenterale - aparat de analiza nutritionala a laptelui matern, frigider, pasteurizator etc, pentru care sunt necesare peste 5 milioane de euro.

„Am facut munca de pionierat in domeniul dotarii maternitatilor si a sectiilor de pediatrie si, dupa 14 ani, programul a devenit unul amplu, atat in comunitatile vulnerabile, cat si in ceea ce priveste intarirea capacitatii spitalelor in salvarea si ingrijirea nou-nascutilor. Avem in medici cei mai buni parteneri si astfel reusim sa sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar, dar eforturile trebuie consolidate cu politici de sanatate coerente si care sa corecteze disparitatile”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Organizatia Salvati Copiii.

Pentru ca ne dorim sa avem alaturi de noi cat mai multi sustinatori, anul acesta, Organizatia Salvati Copiii a lansat campania Camera cea mai mica, ilustrand faptul ca un spatiu de doar 0.2 metri patrati, dimensiunea unui incubator, poate face diferenta intre viata si moarte pentru copiii nascuti prematur. Obiectele miniaturale care alcatuiesc Camera cea mai mica sunt acum disponibile pe platforma licitatii.salvaticopiii.ro. Liciteaza si contribuie la dotarea maternitatilor din Romania cu echipamente medicale necesare copiilor nascuti prematur.

Note pentru redactori: Rata mortalitatii infantile a urcat din nou in Romania, la 5,7 la mia de copii nascuti vii, fata de 5,2 anul anterior, cu un varf in judetul Salaj – 10,5 la mia de copii nascuti vii – si un minim pentru municipiul Bucuresti – 2,5 la mie, ceea ce consacra disparitatile uriase care exista in tara. Este de remarcat ca cresterea mortalitatii infantile vine pe fondul unei prabusiri a natalitatii: astfel, avem un numar de 178.233 de nou-nascuti, fata de 193.191 – in 2021, respectiv 206.826 - in 2020. (date INS, tempo online).

La nivelul UE, Romania ocupa primul loc la acest capitol negativ, urmata de Slovacia, cu o rata a mortalitatii infantile pentru 2022 de 5,4 la mia de copii nascuti vii si de Malta cu 5,3. La polul opus se afla Finlanda, cu o rata de 2 la mia de copii nascuti vii.


[1] INS - Activitatea rețelei sanitare și de ocrotire a sănătătii în anul 2023.

Citeste si despre