Sanatatea postnatala a mamei

| | Actualizat: 2008-02-29 10:39:44

 

Perioada postnatala incepe imediat dupa nasterea bebelusului si se termina atunci cand corpul mamei este cat se poate de aproape de starea sa inainte de sarcina. In general aceasta perioada este de 6 pana la 8 saptamani.
 




Perioada postnatala implica progesul mamei prin o serie de schimbari, atat emotionale cat si fizice, in timp ce invata cum sa se descurce cu toate schimbarile ce apar o data cu momentul in care a devenit mama.

Perioada postnatala este, de asemenea, perioada in care parintii invata cum sa aiba grija de nou-nascut si cum sa functioneze ca o familie cu un nou membru.

Proaspata mamica trebuie sa aiba mare grija de ea pentru a-si redomabdi forta, va avea nevoie de odihna, o buna nutritie si de ajutor, cel putin in primele saptamani.

Fiecare parinte invata ca bebelusii au un orar diferit fata de adulti iar acest lucru poate deveni coplesitor si epuizant mai ales pentru cuplurile aflate la primul copil. Pentru a putea totusi face fata "provocarii", in primele saptamani mamele ar trebui sa nu se ocupe de altceva decat sa isi hraneasca bebelusul si sa isi recupereze fortele, trebuie sa doarma atunci cand bebelusul doarme, perntru ca s-ar putea sa fie singurele momente de odihna.

Greutatea obtinuta pe parcursul sarcinii ajuta mamele sa isi faca provizii pentru perioada de recuperare si pentru alaptat. Dupa nastere, toate mamele trebuie sa continue sa aiba o buna nutritie pentru a se mentine sanatoase si active, pentru a putea sa isi ingrijeasca bebelusul.

Desi majoritatea mamelor vor sa scada in greutate dupa sarcina, dietele extreme si scaderile bruste in greutate pot fi foarte daunatoare atat mamei cat si bebelusului, daca este alaptat la san.

Alaturi de mese echilibrate, mamele trebuie sa creasca aportul de fluide, iar apa, laptele si sucul de fructe sunt cea mai buna alegere.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro
29 Februarie 2008

Citeste si despre