Redirectioneaza acum 3,5% din impozitul pe venit, pentru ca maternitatile sa aiba aparatura medicala vitala. 10 spitale care au nevoie urgenta de dotare
- Rata mortalitatii infantile urca din nou, la 5, 7 la mia de copii nascuti vii, fata de 5,2 anul anterior;
- Judetul Salaj are o rata a mortalitatii infantile de 5 ori mai mare decat Bucurestiul;
- Natalitatea coboara vertiginos si ajunge la un minim pentru ultimii ani: în judetul Mehedinti s-au nascut cei mai putini copii, în Cluj, cei mai multi;
- Decizia de a sprijini cu aparatura medicala mai multe unitati medicale este a contribuabililor: pe ultima suta de metri, pot redirectiona 3,5% din impozitul pe venit catre programul de combatere a mortalitatii infantile.
Rata mortalitatii infantile urca din nou, la 5,7 la mia de copii nascuti vii, fata de 5,2 anul anterior, cu un varf în judetul Salaj – 10,5 la mia de copii nascuti vii – si un minim pentru Municipiul Bucuresti – 2,5 la mie, ceea ce consacra disparitatile uriase care exista în tara. Este de remarcat ca cresterea mortalitatii infantile vine pe fondul unei prabusiri a natalitatii: astfel, avem un numar de 178.233 de nou-nascuti, fata de 193.191 – în 2021, respectiv 206.826 - în 2020. Din anul 2010 si pana în prezent, Organizatia Salvati Copiii a dotat 122 de unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii, cu peste 1.700 de echipamente vitale, investind peste 10 milioane de euro. Doar în 2023, Salvati Copiii a dotat peste 55 de unitati medicale cu echipamente performante, asigurand supravietuirea si tratamentul adecvat pentru cel putin 40.000 de copii.
Harta mortalitatii infantile:
Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2022, rata mortalitatii infantile conserva discrepantele majore dintre judetele tarii.
Top judete cu rata mortalitatii infantile ridicata:
- Salaj - 10,5 la mie
- Mehedinti - 8,8 la mie
- Braila - 8,3 la mie
- Hunedoara - 8,3 la mie
- Mures - 7,8 la mie
- Suceava - 7,8 la mia de copii nascuti vii.
Unde se înregistreaza cea mai mica rata a mortalitatii infantile:
- Municipiul Bucuresti - 2,5 la mia de copii nascuti vii
- Ilfov - 3,3 la mie
- Alba - 3,6 la mie
- Ialomita - 3,9 la mie
- Cluj - 4,5 la mie
- Tulcea - 4,7 la mie.
„Programul de dotare a maternitatilor si sectiilor de terapie intensiva neonatala este unul prioritar pentru Salvati Copiii. Avem în medici cei mai buni parteneri si astfel reusim sa sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar, dar eforturile trebuie consolidate cu politici de sanatate coerente si care sa corecteze disparitatile”, a spus Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Organizatia Salvati Copiii.
Este de remarcat ca rata mare a mortalitatii infantile vine pe fondul unei natalitati care a scazut accelerat.
Judete cu nasteri putine:
- Mehedinti - 1.470
- Tulcea - 1.475
- Caras-Severin - 1.850
- Covasna - 1.954.
La polul opus se situeaza Cluj, cu 6.624 de nasteri, Timis, cu 6.630, Suceava - 7.903, Iasi - 8.937, municipiul Bucuresti, cu 18.644.
Redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit, 100% viata pentru copii
Pentru ca viata unor copii care se lupta sa traiasca depinde de investitia pe care o facem în maternitati si programe integrate pentru sustinerea sanatatii mamei si copilului, Salvati Copiii lanseaza un apel pentru redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit catre o cauza vitala: dotarea cu echipamente performante a maternitatilor (sectii de Neonatologie, Terapie Intensiva Neonatala, Obstetrica-Ginecologie) si a spitalelor si sectiilor de pediatrie.
Spitalele pentru care 3,5% se poate transforma în echipamente performante:
- Bucuresti - Maternitatea Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa”
- Spitalul Clinic CF2 Bucuresti
- Bucuresti - Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului – Maternitatea Polizu
- Calarasi- Spitalul Municipal Oltenita
- Galati - Spitalul Orasenesc Tg. Bujor
- Hunedoara - Spitalul Judetean Deva
- Ilfov - Spitalul Judetean de Urgenta Ilfov
- Iasi - Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Cuza Voda” Iasi
- Neamt- Spitalul Orasenesc Targu Neamt
- Valcea - Spitalul Orasenesc Horezu.
Echipa Salvati Copiii Romania, sustinuta de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o retea de incluziune sociala si combatere a saraciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) la nivel local, astfel ajutand la cresterea accesului la servicii sustenabile si de calitate pentru mame, gravide, gravide minore si copii pana în 5 ani.
Pana în prezent, Salvati Copiii Romania a lucrat în 20 de judete, în 70 de comunitati rurale defavorizate, cu 100.000 de mame, gravide si copii pana în 5 ani. De asemenea, doar în ultimii doi ani, ne-am implicat, alaturi de medici de renume, în organizarea a 17 cursuri de pregatire pentru medicii neonatologi privind ecografia si ventilatia în îngrijirea nou-nascutului prematur.
Toti cei care doresc sa se implice pot trimite formularul de redirectionare a 3,5% din impozitul pe venit catre administratia financiara de care apartin cu domiciliul, termen limita - 25 mai 2024. Formularul precompletat cu datele organizatiei se poate descarca de pe www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.
Despre mortalitatea infantila în UE
Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, Romania se afla pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantila, arata o statistica Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rata a mortalitatii infantile de 5,6 la mia de copii nascuti vii, urmata de Romania, cu o rata de 5,2 la mie si Slovacia, unde rata mortalitatii infantile a fost de 4,9 la mia de copii nascuti vii. La polul opus, cea mai mica rata a mortalitatii infantile este înregistrata în Suedia, Finlanda si Slovenia cu 1,8 la mia de copii nascuti vii.