Sindromul mortii subite infantile nu este o boala. Este, mai degraba, un diagnostic, dat atunci cand un bebelus aparent sanatos moare fara nici un avertisment.
In urma unor studii ale Serviciului B.C Coroner se pare ca majoritatea cazurilor de sugari care au prezentat sindromul mortii subite (SIDS) au fost asociate cu felul in care copiii au fost lasati sa doarma.
In cadrul acestui studiu au fost luate in vedere 33 de cazuri de nou-nascuti care au prezentat sindromul mortii subite (SIDS) din anul 2005 si 2006, dintre care in 29 de cazuri copiii au fost pusi la culcare in conditii nesigure.
Expertii relateaza ca primul si cel mai mare pericol pentru nou-nascuti este impartirea patului cu adultii.
Pe langa acesta, exista si alte riscuri care ar putea provoca sindromul mortii subite la nou-nascuti. Printre acestea se numara: patul mare a adultului, canapeaua, salteaua de apa. Bebelusul tau este in pericol si daca nu este invelit bine in asternut si poate cadea de pat, daca in patutul lui exista perne sau tampoane de vata.
Medicii recomanda cu tarie ca bebelusii sa fie culcati pe spate intr-un pat special destinat varstei lui, in special in cazul copiilor de pana la 1 an.
Este foarte important sa cunoastem modalitatile de prevenire si riscurile asociate cu sindromul mortii subite la nou-nascuti, pentru a putea evita situatiile periculoase si tragice atunci cand vine vorba de copiii nostri.
Laura Moise
Redactor Copilul.ro
17 Martie 2008