Sindromul mortii subite la bebelusi, instalat in sarcina

| | Actualizat: 2008-02-03 07:42:08

 



Sindromul mortii subite la bebelusi nu este o boala, ci este, mai degraba, un diagnostic dat atunci cand un bebelus aparent sanatos moare fara nici un avertisment.

Un nou studiu pune in lumina legatura dintre femeile care fumeaza in perioada de sarcina sau care sunt expuse la fumul de tigara si riscul crescut de a prezenta bebelusii acestora sindromul mortii subite infantile.

Cercetatorii de la Universitatea McMaster au descoperit un mecanism care explica din ce motiv abilitatea unui bebelus de a raspunde la lipsa de oxigen dupa nastere este dramatic compromisa prin expunerea la nicotina pe perioada de sarcina a mamei, chiar si in doze moderate.

Desi o tigara contine mai multe componente, oamenii de stiinta au reusit sa gaseasca o legatura directa si de impact asupra abilitatii celulelor de a detecta si de a raspunde la lipsa de oxigen, aceasta fiind nicotina.

In timpul nasterii, bebelusul este expus la un nivel scazut de oxigen, organismul acestuia in mod normal trimite semnal glandei suprarenale, care activeaza secretia de catecolamine, printre care se numara si adrenalina.

Aceste catecolamine sunt cele care semnalizeaza plamanii bebelusului sa reasoarba lichidul amniotic si sa ia "prima gura de aer" pentru a ajuta inimioara acestuia sa bata eficient.

Chiar si dupa cateva luni de la nastere, glanda suprarenala actioneaza tot ca un senzor al oxigenului, ajutand bebelusul sa isi revina in cazul unor episoade de asfixiere sau dispnee (respiratie greoaie). Insa, abilitatea de eliberare a catecolaminelor in astfel de momente este blocata ireversibil de catre expunerea la nicotina.

Unul dintre cercetatori precizeaza ca la nastere, controlul nervos al glandei suprarenale nu este activ, de aceea organismul bebelusului poate detecta problemele aparute privind nivelul de oxigen necesar doar prin intermediul catecolaminelor (hormoni). Nicotina provoaca pierderea prematura a acestor mecanisme, care in mod normal dispar mult mai tarziu dupa ce sistemul nervos este dezvoltat complet. Astfel, un bebelus devine mult mai vulnerabil la SIDS (sindromul mortii subite infantile).


Laura Moise

Redactor Copilul.ro
3 Ianuarie 2008

Citeste si despre