Spitalul din Rupea, cu multe mame minore, primeste aparatura medicala vitala pentru sarcini cu risc

| | Actualizat: 2023-09-26 14:36:11

Noile echipamente permit monitorizarea prompta a sarcinilor cu risc ridicat de prematuritate


Spitalul Orasenesc Rupea, care deserveste un areal geografic semnificativ, cu acces dificil la unitati spitalicesti si care ingrijeste pacienti care provin preponderent din medii socio-economic vulnerabile, a fost dotat cu aparatura medicala de ultima generatie, necesara Sectiilor de Obstetrica-Ginecologie si Pediatrie.

Astfel, cu sustinerea clientilor Libris, medicii vor avea la dispozitie doua monitoare fetale (cardiotocografe performante), unul dintre ele avand si modulul de monitorizare a functiilor vitale materne. 

Cele doua aparate din dotare erau depasite moral, nemaiavand acuratetea maxima, din cauza vechimii si a multiplelor reparatii. Mai mult, acestea nu aveau functii caracteristice sarcinilor de varsta gestationala de sub 30 de saptamani, care indica o prematuritate severa, in conditiile in care aici au fost monitorizate gravide cu sarcini de risc, inclusiv mame minore, la care riscul de nastere prematura este frecvent. De asemenea, tot cu sustinerea Libris, Organizatia Salvati Copiii Romania a mai donat spitalului un aspirator de secretii, trei aparate de aerosoli, un monitor functii vitale si un aparat de vizualizare vene. Valoarea totala a echipamentelor donate catre spitalul din Rupea, ce provine integral din sume donate de clientii Libris, este de 15.000 euro.

Din cauza conditiilor socio-economice precare, precum si a accesului scazut la educatie, multe dintre gravidele care ajung la consult sau sa nasca la spitalul din Rupea au sarcini care nu au fost monitorizate pana la o varsta gestationala avansata. Aparatura medicala performanta va face astfel diferenta in monitorizarea cat mai acurata a aproape 1.000 de consultatii realizate anual de medicii care activeaza in cabinetul de Obstetrica-Ginecologie al spitalului.

Spitalul dispune de doi medici specialisti in Obstretica-Ginecologie, cu experienta in centre universitare de prestigiu – UMF Carol Davila Bucuresti si UMF Tg. Mures. In ciuda tuturor acestor situatii mai dificile, ei sustin ca ingrijirea pacientelor care se adreseaza compartimentului este una plina de compasiune, dedicatie si profesionalism, in limita posibilitatilor de dotare logistica si de personal existente. Datorita colaborarii foarte bune cu maternitatile de grad superior si a stabilirii unui diagnostic prompt cu ajutorul noilor echipamente, viitoarele mame au sansa acum sa nasca in siguranta deplina.

„Ne bucuram sa vedem inca o data ca niciun efort, cat de mic, nu este in zadar cand vine vorba despre dorinta de a face bine. Clientii Libris au facut posibila inca o dotare cu aparatura medicala de ultima generatie in programul de reducere a mortalitatii infantile din Romania. Vorbim despre sanse la viata acordate micutilor aflati in dificultate si despre ajutor oferit medicilor care se lupta sa le salveze vietile. Parteneriatul Libris - Salvati Copiii a ajuns, astfel, la dotarea cu numarul 17 si la 642.000 de euro donati de catre clientii Libris acestei cauze”, a declarat  Virgil Onita, Cofondator Libris. Asa cum Organizatia Salvati Copiii atrage atentia de 13 ani, de cand a dezvoltat programul complex de combatere a mortalitatii infantile, nasterea in Romania ramane discriminatorie, atata vreme cat un prematur nascut intr-o maternitate dotata cu aparatura medicala moderna supravietuieste si ajunge astfel la prima aniversare, in vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume intr-o maternitate fara aparatura medicala sau cu aparatura medicala neperformanta si invechita are o sansa la viata mult diminuata.

„Programul de dotare a maternitatilor si sectiilor de terapie intensiva neonatala este unul prioritar pentru Salvati Copiii. Este crucial sa ajungem cu aparatura medicala de ultima generatie in maternitatile si sectiile de pediatrie din zone vulnerabile, cu acces limitat la unitati spitalicesti mari, din cauza distantei geografice. Inechitatea din sistem in ceea ce priveste dotarea acestor spitale duce la adevarate drame, la o rata mare a mortalitatii infantile, care ar putea fi corectata cu un efort conjugat de dotare a spitalelor si de lucru in comunitati”, a spus Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Organizatia Salvati Copiii. 

In judetul Brasov, Organizatia Salvati Copiii a mai donat anterior echipamente si aparatura medicala Spitalului Municipal dr. Aurel Tulbure Fagaras,  Spitalului de Obstetrica si Ginecologie dr. I. A. Sbarcea, Spitalului de Urgenta pentru Copii Brasov, Spitalului de Pediatrie Brasov  si Spitalului Orasenesc Rupea, valoarea totala a acestora fiind de 349.916 euro. Pana in prezent, cu ajutorul echipelor de experti locali,  Salvati Copiii a derulat servicii integrate pentru 5.500 de beneficiari (mame, gravide si copii cu varsta intre 0-5 ani, refugiati) din zonele rurale din judetul Brasov, a realizat parteneriate cu institutiile locale, iar procentul gravidelor care au mers la control in timpul sarcinii a crescut cu 95%, procentul copiilor vaccinati a crescut cu 98% si nutritia si starea de sanatate a copiilor si femeilor s-a imbunatatit cu 100%.

Din 2023 derulam la nivel local si un program de dotare a cabinetelor de medicina de familie din zonele rurale cu echipamente medicale. De asemenea, 250 de gravide  din judet beneficiaza de Cutia bebelusului pe modelul finlandez si de sesiuni de informare medicala. 

CONTEXT: Harta mortalitatii infantileDaca in judetul Tulcea, de pilda, rata mortalitatii infantile a fost de 11,1 la mia de copii nascuti vii, in Bucuresti rata este de cinci ori mai mica (date 2021). Mai mult, rata mortalitatii infantile in mediul rural ramane sensibil mai ridicata fata de cea din urban: 6,5, fata de 4,2 la mia de copii nascuti vii. 
Prin programul de combatere a mortalitatii infantile, Organizatia Salvati Copiii Romania a mobilizat resurse de aproape 9 milioane de euro,  pentru dotarea a 107 unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii, cu peste 1.300 de echipamente vitale. 

Date statistice: Dintre cei 193.191 de copii nascuti in 2021, 1.014 nu au supravietuit pana la un an, in multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta insemnand monitorizarea sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mama si nou-nascut si dotarea maternitatilor si sectiilor de neonatologie cu aparatura medicala cat mai performanta, care sa permita diagnosticarea rapida si instituirea unui tratament medical cat mai potrivit.

Potrivit datelor finale ale INS, in anul 2021, rata mortalitatii infantile a aratat discrepantele majore dintre judetele tarii. Astfel, primele cinci pozitii in top sunt ocupate de:   

• Tulcea (o rata a mortalitatii infantile de 11,1 la mia de copii nascuti vii)   

• Salaj (8,9 la mie)    

• Neamt (8,2 la mie)   

• Calarasi (7,6 la mie)   

• Mures (7,1 la mia de copii nascuti vii). 

Prin comparatie, in Bucuresti, unde sunt cele mai multe maternitati de gradul 3, rata mortalitatii infantile a fost de 2,3 la mia de copii nascuti vii, sub media nationala de 5,2 la mia de copii nascuti vii. Judetele unde s-au inregistrat cele mai mici rate ale mortalitatii infantile, in 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii nascuti vii si Valcea, cu o rata a mortalitatii infantile de 3,1 la mie.

Echipa Salvati Copiii Romania, sustinuta de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o retea de incluziune sociala si combatere a saraciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) la nivel local, astfel ajutand la cresterea accesului la servicii sustenabile si de calitate pentru mame, gravide, gravide minore si copii pana in 5 ani.

Pana in prezent, Salvati Copiii Romania a lucrat in 20 de judete, in 70 de comunitati rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide si copii pana in 5 ani.

Despre mortalitatea infantila Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, Romania se afla pe locul 2 in Uniunea Europeana la capitolul mortalitate infantila, arata o statistica Eurostat. Astfel, in 2021 Bulgaria a avut o rata a mortalitatii infantile de 5,6 la mia de copii nascuti vii, urmata de Romania, cu o rata de 5,2 la mie si Slovacia, unde rata mortalitatii infantile a fost de 4,9 la mia de copii nascuti vii. La polul opus, cea mai mica rata a mortalitatii infantile este inregistrata in Suedia, Finlanda si Slovenia cu 1,8 la mia de copii nascuti vii.

Citeste si despre