Un nou studiu demonstreaza ca femeile stresate si cu putin suport social pe perioada sarcinii prezinta riscul de a-si mari activitatea sistemului imun, ceea ce poate duce la un raspuns inflamator, acesta la randul lui poate duce la o nastere prematura sau preeclampsie. Aceste raspunsuri inflamatorii ale sistemului imun prezinta o mare legatura cu doua proteine: citokinele si proteina C reactiva (CRP).
“Stress-ul afecteaza nivelul de ser al citokinelor pe perioada sarcinii” – spun cercetatorii condusi de Mary Coussons – Read, de la Universitatea Denver din Colorado. In mod similar, “factorii psihosociali pot afecta nivelul de CRP – proteine C reactive – si sarciniile tardive.
Studiul a fost realizat cu ajutorul a 52 de femei insarcinate cu varstele curprinse intre 18 – 34 de ani. O data pe trimestru, femeile au completat un chestionar ce masoara stress-ul psihosocial si suportul social. De asemenea, acestea au facut teste de sange pentru a masura nivelele de citokine si CRP – proteine C reactive.
In preeclampsie, simptome precum cresterea tensiunii arteriale, greutatea excesiva si migrenele pot duce la afectarea rinichilor mamei, dar si a ficatului si creierului. Daca este lasata netratata, preeclampsia poate duce la convulsii sau chiar coma in sarcina. Preeclampsia necontrolata ameninta atat viata mamei, cat si a copilului.
“Travaliul prematur in sine nu este asa de rau cum pare, daca acesta nu conduce la efecte de lunga durata asupra copilului” – spune Coussons Read. Copiii nascuti prematur pot avea probleme de sanatate asociate cu nedezvoltarea completa a plamanilor sau a altor organe, inclusiv a sistemului nervos. In anumite cazuri, travaliul prematur este tratat cu medicamente si sarcina poate ajunge la termen.
12 aprilie 2007