Inca de la inceputul pandemiei de coronavirus, una dintre cele mai frecvente intrebari pe care si le-au pus femeile insarcinate a fost: se transmite virusul Covid-19 la bebelus in timpul sarcinii? Numeroase studii au fost efectuate in ultimii doi ani, iar concluziile la care au ajuns au fost asemanatoare: placenta actioneaza ca un scut de protectie, impiedicand trecerea virusului de la mama infectata la bebelusul nenascut.
O cercetare efectuata de Facultatea de Medicina a Universitatii din Boston (Statele Unite) si publicata in revista stiintifica „American Journal Of Pathology” arata ca ACE-2, receptorul care permite SARS-CoV-2 sa patrunda in celule, se gaseste in cantitati mici in placentele femeilor insarcinate si infectate cu virusul Covid-19.
„Credem ca atunci cand o femeie are Covid in timpul sarcinii, placenta elimina ACE-2, ca modalitate de a bloca transmiterea SARS-CoV-2 la fat”, a explicat Elizabeth S. Taglauer, co-autor al studiului.
Placenta, bariera naturala impotriva Covid-19
In cadrul studiului, au fost analizate placentele de la doua grupuri de femei care au nascut intre iulie 2020 si aprilie 2021. In primul grup au fost incluse femei cu sarcini normale si care nu au raportat infectari cu Covid-19 in timpul sarcinii. Al doilea grup de femei au avut Covid-19 in timpul sarcinii. Placentele de la ambele grupuri de femei au fost analizate la microscop si s-a comparat prezenta ACE-2 in interiorul acestora, folosind tehnici de analiza genetica si a proteinelor.
Potrivit cercetatorilor, placenta are multe asemanatori cu pamantul, asa ca acest studiu subliniaza, de asemenea, importanta studierii acesteia pentru a ajuta la intelegerea unei varietati de boli pulmonare si evidentiaza rolul important al controlului ACE-2 ca modalitate de prevenire a SARS-CoV2.
Cercetatorii subliniaza ca este important sa intelegem cum placenta ii protejeaza in mod natural pe bebelusi impotriva Covid-19. Rezultatele cercetarilor sunt importante pentru ca ofera informatii pretioase despre terapii si strategii, ajutand la prevenirea altor infectii cu SARS-CoV2.
Ce este placenta
Placenta este organul care se formeaza in perioada de gestatie si care face legatura intre mama si embrion. Aceasta are rolul de a hrani fatul si de a-l ajuta sa respire, dezvoltandu-se pana in la finalul sarcinii si fiind eliminata in momentul nasterii. Legatura dintre placenta si fat este asigurata prin cordonul ombilical.
Placenta este un organ fetal temporar, care incepe sa se dezvolte la scurt timp dupa implantarea in uter a ovulului fertilizat. Aceasta faciliteaza schimbul de nutrienti, gaze si reziduuri, prin circulatia sangelui de la mama la fat. Este un organ endocrin si produce hormoni care regleaza atat fiziologia materna, cat si pe cea fetala in timpul sarcinii.
Acest organ are o greutate intre 500 si 600 de grame si un diametru de 15-20 cm. Este puternic vascularizat si are rol in respiratia si nutritia embrionului, dar mai are si rol de bariera, protejand bebelusul de germenii patogeni. Placenta are, de asemenea, rol de glanda endocrina, pentru ca secreta hormoni estrogeni, hormonul gonadotrop si progesteron.
FOTO: Freepik.com