Studiu: O boala care afecteaza 70 de milioane de oameni ar putea fi tratata cu celule stem recoltate la nastere

| | Actualizat: 2023-07-26 12:49:20

Terapia cu celule stem din cordonul ombilical si placenta ofera o noua speranta in tratarea vitiligo, o afectiune cutanata care afecteaza peste 70 de milioane de oameni din intreaga lume, dintre care peste 20% sunt copii.

 
Vitiligo, o afectiune cauzata de moartea melanocitelor, ceea ce duce la pierderea pigmentarii pielii, afecteaza peste 70 de milioane de oameni de toate rasele din intreaga lume si duce adesea la stigmatizarea acestora si excluderea lor din viata sociala. Cauzele exacte ale vitiligo sunt inca in curs de cercetare, insa autoimunitatea si stresul oxidativ sunt considerate a fi factori probabili implicati in aparitia bolii. Cercetarile recente arata insa ca terapia cu celule stem poate reprezenta o abordare alternativa promitatoare si sigura pentru tratarea acestei afectiuni.


Mai exact, studiile au identificat autoimunitatea si stresul oxidativ drept cauze ale vitiligo, iar terapia cu celule stem mezenchimale a oferit rezultate promitatoare in inhibarea distrugerii si repigmentarea pielii. Astfel, terapia cu celule stem din cordonul ombilical si placenta se contureaza a fi o optiune promitatoare in tratarea vitiligo. ”Astfel de descoperiri deschid noi perspective pentru pacientii cu vitiligo. De altfel, celulele stem mezenchimale din cordonul ombilical sau placenta reprezinta o sursa promitatoare in domeniul medicinei regenerative. Prin recoltarea placentei la nastere si stocarea diferitelor tipuri de celule stem din acest tesut timp de decenii, in conditii de criogenie, putem asigura accesul intregii familii la terapiile celulare viitoare pentru tratarea inclusiv a Parkinson-ului. Acest lucru este cu atat mai valoros, avand in vedere ca aceste celule sunt imunoevazive si pot fi utilizate atat pentru copilul de la care s-au recoltat, cat si pentru parinti sau bunici, oferindu-le o sansa la o viata mai sanatoasa si mai lunga”, a declarat dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.


Ce afectiuni sunt tratate in Romania cu ajutorul celulelor stocate in regim de criogenie?


De la primul studiu clinic desfasurat in urma cu doua decenii, s-au initiat sute de studii clinice pentru a evalua eficacitatea si aplicabilitatea terapiilor cu celulele stem mezenchimale intr-o gama larga de boli si afectiuni. Aceste cercetari au deschis noi perspective in dezvoltarea tratamentelor inovatoare, iar in prezent peste 800 de studii clinice din intreaga lume verifica utilizarea tesutului placentar, a tesutului ombilical si a sangelui ombilical in tratarea multor bolisi se preconizeaza ca pana la final de 2030 vor fi aprobate alte 30-50 de noi terapii celulare. 


La nivel global, exista peste 80 de afectiuni grave pentru care exista protocoale standardizate de utilizare a celulelor stem hematopoietice recoltate la nastere. Aceste afectiuni includ anumite tipuri de leucemie, scleroza multipla, tulburari congenitale ale sangelui, neuroblastom si tulburari metabolice. 


In Romania, celulele stem recoltate la nastere au fost utilizate in principal pentru tratamentul copiilor diagnosticati cu tulburari de spectru autist, paralizie cerebrala sau anemie aplastica. Aceste afectiuni au beneficiat de administrarea unitatilor de celule stem in scopul regenerarii si repararii tesuturilor afectate. De altfel, Romania este printre putinele tari din Europa unde viitorii parinti au acces la recoltarea la nastere a placentei, care contine cea mai mare cantitate de celule – un factor important in ceea ce priveste administrarea terapeutica. Astfel, copiii pot beneficia de numeroase unitati sursa a diferitelor tipuri de celule stem, care pot fi utilizate de medici pentru a trata zeci de boli crunte.

Citeste si despre