Acum cativa ani, Franta si Statele Unite au intrerupt efectuarea testelor pentru acest tratament dupa ce un copil care a beneficiat de metodele de tratare in cauza s-a imbolnavit de cancer. Terapia de interventie genetica este un mod de a trata bolile prin inlocuirea genelor bolnave sau care sufera deviatii, cu unele normale, asigurandu-se noi date genetice, care ar ajuta la lupta impotriva bolii.
Aceste gene folosite in scop terapeutic pot fi transferate pacientului printr-un virus inofensiv, care va actiona ca un vector injectat in corp. Oamenii de stiinta i-au tratat cu succes pe pacientii care sufereau de hemofilie, sau pe copiii care sufereau de boala lipsei sistemului imunitar, folosind terapia cu gene. Dar acest tratament aplicat adultilor si copiilor a intampinat probleme, deoarece corpul persoanei receptoare se poate apara in fata virusului purtator de informatie genetica noua, producand mai multi anticorpi, care pot anula efectul tratamentului.
Mai exista si riscul ca aceasta metoda sa provoace aparitia altor boli, cum ar fi cancerul. Speranta cercetatorilor ar fi ca genele sa fie implantate atunci cand copilul se afla in stadiul de fetus si nu are sistemul imunitar inca dezvoltat pentru a putea respinge noile gene.
Acestia mai spera ca tratamentul ar putea fi mai eficient la copiii care inca se dezvolta si ale caror celule se multiplica rapid. In plus, boala de care ar suferi micutul nenascut, ar putea fi tratata inainte sa apuce sa se manifeste.
Beneficii versus riscuri
Dr Simon Waddington de la University College London explica: "Sunt cateva avantaje. De exemplu, in cazul aparitiei fibrozei de chist, plamanul este afectat inainte de nastere. Asa ca, se poate interveni prin terapie genetica inainte de nastere si boala nu ar mai aparea. In cazul adultilor, uneori poate fi prea tarzie interventia". Acesta a mai accentuat faptul ca inlocuirea genelor nu va afecta informatia genetica transmisa generatiilor viitoare. "Noi nu intervenim in informatia genetica copiilor, noi doar tratam acel pacient".
Doctorul Waddington, impreuna cu colegii sai de la Colegiul Imperial au reusit implantul genelor corectoare la fetusi de cobai care sufereau de diferite boli si au primit si acordul de a testa terapia prin interventie asupra genelor pentru tratarea hemofiliei la fetusii de primate.
Dr Waddington afirma ca mai e nevoie de inca cinci ani de testare pe animale inainte sa poata macar sa se conceapa aplicarea tratamentului la oameni, dar a adaugat: "Aceste noi tehnologii prevad livrarea prin injectare a genelor la bebelusi doar in cazul in care stim cu siguranta ca acestea sunt eficiente si sigure". Cercetatorii nu exclud nici posibilitatea ca genele sa se transfere atat la mame, cat si la fetusi.
Un alt cercetator de la Colegiul imperial, Charles Coutelle, a afirmat: "Siguranta acestor metode se obtine dupa mai mult timp si trebuie tratata cu maxima atentie". Un purtator de cuvant al Departamentului Sanatatii din Marea Britanie a declarat: "Nici un test efectuat pe corpul uman cu privire la acest tratament nu a fost efectuat in Marea Britanie si nu va avea loc nici in urmatorii ani".
20 Martie 2007