Terapiile alternative, precum reflexologia si suplimentele din diferite ierburi, pot reduce sansa unei femei de a ramane insarcinata, spun expertii. Cercetatorii au prezentat la Lyon in cadrul intalnirii Societatii Europene a Reproducerii Umane si Embriologiei, un studiu ce a examinat impactul terapiilor alternative in cazul femeilor ce recurg la fertilizarea in vitro din ultimul an.
Din 800 de femei daneze ce au participat la studiu, 261 au incercat tratamente precum reflexologia, suplimentele ierbare, homeopatia si acupunctura.
Femeile care au folosit aceste tratamente, au o sansa de 20% mai redusa fata de cele care nu au recurs la astfel de tratamente, spune Dr. Jacky Boivin din cadrul Universitatii Cardiff si Dr. Lone Schmidt de la Universitatea din Copenhaga.
„Doctorii au tendinta de a crede ca aceste tratamente sunt benigne”, spune Boivin, care a fost surprins de rezultate. „Dar poate nu sunt atat de benigne precum se crede”.
In timp ce acest studiu nu vine cu raspunsuri definitive privind valoarea terapiilor alternative, expertii spun ca ridica o adevarata problema.
„Nu putem incepe cu presupunerea ca aceste terapii nu fac nici un rau”, spune Dr. Andrea Braverman, directorul Asociatiei de ingrijire psihologica si completara a reproducerii din New Jersey. Braverman nu a colaborat cu Boivin si in acest moment realizeaza un studiu ce evalueaza efectele acupuncturii in sarcina.
„Inca exista o asociere intre folosirea terapiilor complementare si reducerea sanselor de a avea o sarcina”, spune Boivin. Deoarece Boivin si Schmidt nu au putut gasi diferenta intre terapiile alternative – ei eu masurat toate terapiile incercate, dar nu individual, si totusi nu au putut explica de ce aceste tratamente pot scade rata dezvoltarii unei sarcini.
Multi experti sunt ingrijorati de faptul ca studiul ar putea fi denaturat. „Intrebarea importante este daca puiul sau oul a venit primul”, spune Edzard Ernst un profesor al medicinii complementare de la Universitatea Exeter, care nu a avut legatura cu studiul lui Boivin.
„ Acele femei care sunt mai predispuse la stress si au mai multe probleme de sanatate, recurg la medicina alternativa”, spune el. „Astfel, medicina alternativa, poate fi doar un marker si nu neaparat o cauza, de stress sau de scadere a ratei de succes.” Ernst spune ca rezultate similare s-au gasit in studiile cu privire la terapiile alternative in cazul pacientilor cu cancer.
Expertii au ajuns la concluzia ca din lipsa de informatii, implicatiile medicinii alternative in sarcina, raman o problema. „Orice poate avea un efect pozitiv sau negativ”- spune Braverman, „insa fara dovezi, nu putem fi decat precauti”.
Laura Moise
Redactor Copilul.ro