Tratament pentru infarct

| | Actualizat: 2005-08-15 09:43:34

In curand, infarctul miocardic va fi o afectiune curabila. Studiile cercetatorilor vor salva anual sute de mii de vieti din intreaga lume
Atacurile de cord ar putea fi tratate pentru prima oara folosind celule stem, arata un studiu publicat in ziarul "Daily Mail", din Marea Britanie.

Celulele stem sunt celule primitive, nematurizate, capabile sa formeze orice tip de tesut. Fata de celulele obisnuite ale corpului uman, acestea nu indeplinesc nici o functie, dar pot fi materie prima pentru refacerea tesuturilor distruse, asta in conditiile in care se gaseste substanta care sa le actioneze, spun specialistii.

Procesul de vindecare a durat doua saptamani la porci

Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea "Hopkins" din Baltimore, Statele Unite, care au ales sa testeze noua metoda de tratament mai intai la porci si apoi la oameni.



Specialistii au recoltat acest tip de celule din maduva osoasa cu rol in formarea sangelui si le-au injectat animalelor bolnave de inima, ceea ce a facut ca in aproximativ doua saptamani sa se refaca in proportie de 50-75%. In viitor, studiul va fi extins pe aproximativ 48 de oameni, care au suferit atacuri de cord si tot pe acestia vor fi testate celule stem adulte care le vor fi injectate in inima.

Celuele stem nematurizate, mai bune pentru muschiul inimii

Studiile anterioare ale acestor tipuri de celule au aratat ca pentru tratament cele mai bune sunt celulele recoltate din embrioni umani aflati in stadiu initial deoarece, spre deosebire de cele mature, pot dezvolta mai usor tesuturi.

Oamenii de stiinta de la Universitatea "Johns Hopkins" si-au inceput cercetarea prelevand celulele stem din maduva osoasa a unui porc sanatos pentru a trata un altul bolnav, care suferise un atac de cord. Ei au folosit un tip special de celule stem, in stadiu incipient de dezvoltare, pentru a evita eventuale respingeri din partea sistemului imunitar.

"Scopul nostru a fost sa dezvoltam un tratament la scara larga. Am intentionat sa gasim un remediu cu ajutorul caruia sa putem reface atat muschiul inimii afectat de infarct, cat si pierderile de sange si sunt motive de optimism privind rezultatele. Aceste cercetari ar putea duce la o prima metoda de tratament pentru atacurile de cord la oameni", a spus profesorul Joshua Hare, cel care a condus studiul.

Conditii de salvare a celulelor afectate

In prezent, pot fi tratate doar atacurile de cord mai putin grave, asta in conditiile in care pacientii se prezinta in primele opt ore de la momentul in care a survenit infarctul. Este intervalul in care cardiologii mai pot salva celulele musculare cardiace (miocitele).

"In cazul unui infarct, una dintre arterele inimii se infunda si toate celulele care primesc sange prin respectiva artera mor. Celulele inimii distruse ar putea fi inlocuite de cele stem", a spus dr. Ionel Bratu, cardiolog la Policlinica Hipodrom, din Braila.

Citeste si despre