Un nou tip de radiatii ultraviolete a aparut in ultimii ani. Ultravioletele de tip C trec din ce in ce mai mult prin stratul de ozon, ele afecteaza structura celulelor si pot cauza diverse tipuri de cancer.
Avertismentele medicilor din ultimii ani legate de evitarea expunerii la radiatii ultraviolete sunt strans legate de schimbarile climatice.
Stratul de ozon se micsoreaza din cauza poluantilor atmosferici si, de la an la an, la nivelul pamantului ajung mai multe tipuri de radiatii care sunt si mai puternice. "Ultravioletele de tip A, care penetreaza mai adanc pielea, sunt cele mai periculoase, fiind responsabile de aparitia melanomului malign, cel mai de temut tip de cancer de piele, foarte agresiv, cu evolutie rapida.
Din cauza ultravioletelor de tip B, al doilea tip de radiatii care strabat stratul de ozon, apare bronzul. Tot ele influenteaza imunitatea celulelor si afecteaza ADN-ul celular, cauzand un tip de cancer mai putin grav“, sustine dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina din Bucuresti.
Riscul de cancer cutanat a crescut cu 10%
Radiatiile ultraviolete de tip C, care pana de curand nu ajungeau la nivelul pamantului, sunt prezente in special acolo unde stratul de ozon este mai subtire, la nivelul Antarcticii, dar "mai scapa" si in rest. Ultravioletele de tip C distrug, de asemenea, structura celulelor, ADN-ul molecular, impiedicind inmultirea celulelor si cauzand moartea lor.
Studii facute in SUA au aratat ca stratul de ozon aflat deasupra Americii s-a micsorat intre 5 si 7% in intervalul 1979 si 1992. Din cauza acestei scaderi, iradierea totala cu ultraviolete a crescut cu cel putin 7%, iar riscul de aparitie a cancerelor de piele e mai mare cu 10%.
Dimineata si seara, iradierea este mai mica
Cea mai buna solutie pentru a va proteja in special de cancere, dar si de arsuri solare si imbatranire prematura, este sa nu va expuneti la soare decat dimineata si seara, pana in ora 10.00 si dupa ora 16.00. "Aceasta recomandare se leaga de modul in care radiatiile ating pamantul. La pranz, radiatiile ultraviolete cad perpendicular, iar dimineata si seara sint mai putin intense pentru ca nu cad perpendicular, ci tangent pe pamant, ceea ce face ca nivelul iradierii sa fie mai mic, iar expunerea mai putin riscanta“, completeaza specialistul dermatolog.
Cremele si bronzul inteligent
O alta recomandare pentru protectie adecvata este crema fotoprotectoare.
- Folositi crema cu jumatate de ora inainte de expunere;
- Reimprospatati-o la fiecare doua ore, avind grija sa acoperiti toata suprafata pielii si punind suficienta crema pe corp (cam 2 ml de crema pe cm patrat);
- Dupa fiecare iesire din apa, folositi din nou crema de protectie;
- Protejati copiii cu o hainuta subtire si palariuta, pe linga o crema adecvata.
Exploziile solare cresc nivelul ultravioletelor
"Activitatea solara este ciclica, inregistreaza un minim si un maxim intr-o perioada de 11 ani. In mod normal, anul 2005 corespunde perioadei de minim. In momentul de fata, exploziile solare sint destul de rare si de mica intensitate", declara Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Specialistul a precizat ca, totusi, in martie, a avut loc o explozie atat de puternica, incat pe cerul tarii noastre s-a vazut aurora boreala, fenomen care nu s-a mai inregistrat in Romania din 1956. El considera ca soarele e periculos oricum, mai ales din cauza deteriorarii stratului de ozon. Fluxul de radiatie creste, intr-adevar, in momentul unei explozii, dar cea mai mare parte a radiatiilor vin constant de la soare. "Surprize pot aparea. Oricum, din 2006, activitatea solara va creste din nou", a conchis Sonka. Exploziile sint asociate cu "vantul solar", care poate antrena 10 bilioane de kilograme de materie. Masa enorma "ejectata" de soare ajunge in apropierea Pamantului, influentand structura atmosferei.