Un nou virus, semnalat in regiunea Moldovei, se raspandeste in Romania. Este vorba despre hepatita E, care apare din cauza igienei precare si a carnii de porc neprocesate termic.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, boala poate fi tratata cu succes in cazul majoritatii pacientilor, dar este mai periculoasa pentru femeile insarcinate.
"Este un virus cu transmitere prin circuit pe cale orala. Si pentru asta vreau sa atrag atentia cum se folosesc grupurile sanitare. Daca folosesti mana dreapta pentru a te sterge, deschizi robinetul cu mana stanga, altfel lasi pe robinet ce ai luat de acolo. Acest virus asa se transmite", precizeaza Adrian Streinu-Cercel, manager la Institutul Matei Bals, potrivit Digi24.
"Accesul la teste e limitat si mare atentie la consumul de carne de porc neprocesata termic, afumata, uscata. Acesta este bazinul prin care se raspandeste", spune Liliana Gheorghe, medic primar, gastroenterologie, pentru Digi24.
Plan pentru a tine sub control hepatitele virale
Ministerul Sanatatii si Organizatia Mondiala a Sanatatii au lansat un plan national pentru controlul hepatitelor virale in Romania. Tara noastra isi propune sa eradicheze hepatita B si hepatita C pana in anul 2030.
"Scopul este de a minimiza amploarea hepatitei virale prin reducerea transmiterii, reducerea morbiditatii si mortalitatii, asigura accesul la serviciul de preventie, testare, ingrijire si tratament", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.
"Acest program asta aduce, da posibilitatea oricarui pacient sa se diagnosticheze si sa se trateze. Trebuie sa terminam cu prosteala asta ca vaccinurile nu sunt bune, ca ne fac rau. Virusul hepatic B deocamdata nu putem sa il vindecam, dar putem sa il tinem sub control si putem preveni infectia", mai subliniaza Adrian Streinu-Cercel.
In Europa, 4,7 milioane de oameni sunt infectati cu hepatita B si 3,9 milioane cu virusul hepatitei C. Iar 10 la suta din totalul bolnavilor de hepatita din Europa sunt romani. In Romania, aproximativ 800.000 de persoane sufera de hepatita cronica B, iar 600.000 au hepatita cronica C.