Tulburarea de spectru autist este o tulburare a creierului care afecteaza dezvoltarea unui copil - vorbirea, socializarea si abilitatile de comportament.
Un antrenor de arte martiale din Constanta a experimentat o metoda creata de el, inspirata din sporturile de contact, pentru a face copiii autisti sa iasa din universul lor.
Prin Terapia 3C, micutii au reusit sa aiba contact cu sine, cu cei din jur si chiar sa deprinda sentimentul de ajutorare a celui aflat in nevoie, scrie Adevarul.
"Daca un copil cu tulburari din spectrul autist sau cu autism este diagnosticat de timpuriu, din perioada prescolaritatii sau, chiar anteprescolaritatii, sansele de recuperare ori de adaptare la mediu sunt mult mai mari. De asemenea, frecventa terapiilor este foarte importanta, deoarece copilul trebuie stimulat cognitiv si comportamental permanent. Parintii acestor copii trebuie si ei consiliati si indrumati de specialisti, ei fiind parte din echipa de lucru a propriului copil", spune psihologul Lizetta Mihaila, pentru copilul.ro.
Cum i-a venit ideea
Sensei Paul Cojocaru preda arte martiale vietnameze, Qwan Ki Do, in gradinite din Constanta. Asa a observat ca unii copii nu reactionau deloc la niciun fel de stimuli, nu comunicau si nu interactionau cu nimeni.
"Intai am crezut ca au probleme cu auzul. Apoi am aflat ca sufera de autism. Am zis sa încerc sa ii ajut. Practic reintroducem un nou «soft» si recreem automatismele de baza. Pe aceasta structura construim un comportament autonom. Nu exista nici macar un copil care sa nu fi facut progrese importante in directia recuperarii psihomotorii", spune Paul Cojocaru, potrivit Adevarul.
Tehnica, raspandita in toata lumea
Dupa 8 ani de cand a lansat-o, Paul Cojocaru spune ca tehnica sa s-a raspandit in toata lumea. In tari dezvoltate ca SUA, Canada, Italia, dar si din tari mai putin evoluate, Pakistan, Afganistan.
"Postarile cu exercitii de pe internet ajuta copii din toata lumea. Tot mai multi parinti si specialisti realizeaza importanta recuperarii psihimotorii in procesul global de recuperare. Recuperarea coordonarilor, construirea unui mod de gandire motrica si a inteligentei mortice, faciliteaza intregul proces de recuperare, optimizeaza gradul de autonomie psihomotorie, si duce, in final, la cresterea sanselor de integrare in societate. Scopul final nu este doar obtinerea unui grad crescut de constientizare, ci insotirea acestor achizitii cognitive cu un grad cat mai ridicat de autonomie globala", mai precizeaza Paul Cojocaru.