Gripa, raceala, sinuzitele, bronsitele si pneumoniile pot fi prevenite. Imunostimulatoarele, vaccinuri pe baza de microbi atenuati, pot preintampina aparitia infectiilor cailor respiratorii, frecvente in sezonul rece. De pe rafturile farmaciilor puteti alege si produse in compozitia carora intra tot felul de plante, capabile sa mareasca rezistenta organismului, de la clasicele capsule cu usturoi pana la cele cu extracte de Uncaria (scoarta de copac amazonian), praf din radacina de Echinaceea sau macerat din muguri de coacaze negre si fructe de maces.
Specialistii va sfatuiesc sa evitati in schimb antibioticele, daca nu aveti o recomandare stricta pentru ele.
Fortifica organismul
Cele mai frecvente infectii respiratorii in sezonul rece sunt guturaiul, gripa, sinuzitele, pneumoniile si bronsitele.
Ca sa nu ajungeti la acesta, puteti ataca infectiile din timp, fortificandu-va organismul. "Vaccinurile bacteriene, pe baza de microbi atenuati - imunostimulatoarele - sunt o modalitate eficienta de preventie, fiind recomandate in sezonul de primavara-toamna, in special copiilor si batranilor", precizeaza pneumologul Florin Mihaltan de la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", din Bucuresti.
Fata de vaccinurile clasice, imunostimulatoarele nu presupun nicio intepatura, fiindca sunt simple pastile sau prafuri care se iau pe cale orala. Contin in principal germeni care genereaza frecvent infectii.
"Receptorii celulelor din intestine primesc acesti germeni, ceea ce duce la formarea anticorpilor si la o mai buna capacitate de aparare a organismului", adauga pneumologul.
Produsele naturiste, cum sunt cele pe baza de extracte de Uncaria, Echinaceea sau macerat din muguri de coacaze negre si fructe de maces sunt si ele o varianta de preventie, dar sunt recomandate in special de naturisti si mai putin de doctori.
Acestia din urma sunt mai degraba adeptii vitaminoterapiei si recomanda in mod deosebit vitamina A. "Este o substanta care mentine sanatoasa mucoasa bronsica si ajuta la refacerea ei", mai spune pneumologul Florin Mihaltan.
Tratati infectiile dentare
Nu este insa suficient sa va indopati cu pastile. La fel de important este sa va ingrijiti, sa va spalati frecvent pe maini (astfel se impiedica propagarea infectiilor, mai ales daca un membru al familiei este racit sau gripat) si sa consultati dentistul. "O simpla infectie la masea poate duce la o raspandire mai rapida a microbilor catre plamani", mai explica medicul.
Poluarea, fie ca este vorba despre cea de interior (cauzata de gaze sau alti combustibili de incalzire a locuintei) ori de cea industriala, este un alt factor favorizant al infectiilor. Asta pentru ca factorii toxici scad capacitatea de aparare a organismului si irita bronhiile.
Antibioticele nu omoara virusurile
Raceala, gripa si bronsita sunt infectii cauzate de virusuri, in timp ce sinuzita si pneumonia sunt provocate de bacterii. Antibioticele nu lupta impotriva infectiilor virale, ci doar contra celor bacteriene, de aceea este bine sa nu luati aceste medicamente la intamplare sau cand va speriati ca va curge prea tare nasul, recomanda specialistii de la Academia Americana a Medicilor de Familie.
Daca de fiecare data cand raciti luati antibiotice, atunci cand veti face infectii bacteriene riscati ca medicamentele sa nu mai aiba efect. In cazul in care medicul va prescrie antibiotice, intrebati-l despre efectele secundare.
Aceste medicamente pot cauza neplaceri precum tuse, diaree sau reactii alergice, asa ca este important sa vorbiti cu medicul inainte pentru a sti ce sa faceti in cazul in care aceste simptome apar.
(Mihaela Naftanaila)
Sursa: Evenimentul Zilei
19 Octombrie 2006