Vaccinul impotriva HPV, eficient sau nu?

| | Actualizat: 2007-11-15 16:08:30

 



Milioane de parinti se intreaba daca vaccinul impotriva HPV (virusul papiloma uman) este bun pentru copiii lor. Pediatrii de la Universitatea din Michigan le sare in ajutor, oferindu-ne informatii cu privire la datele reale si miturile care s-au creat in jurul acestui controversat vaccin.

Exista multi parinti care stau sub semnul intrebarii, daca acest vaccin impotriva virusului HPV este eficient si sigur pentru copiii lor. Virusul papiloma uman este un virus care se transmite si pe cale sexuala si duce la aparitia cancerului genital si a verucilor (negilor) genitale.

Unii parinti sunt ingrijorati ca noul vaccin, numit Gardasil va incuraja viata sexuala a copiilor, iar altii se intreaba cat de eficient este acest nou vaccin si daca poate proteja impotriva tuturor tulpinilor existente de HPV. Insa, exista si parinti care vad acest vaccin ca pe o buna oportunitate de a scade riscul de aparitie a cancerului in randul copiilor sai.

Pentru a separa mitul de realitate, un grup de medici de la CHEAR (Cercetarea si evaluarea sanatatii copiilor) din Statele Unite ne ofera 5 date reale despre virusul papiloma uman si vaccinul impotriva acestuia.

1. Conform Centrului pentru controlul si prevenirea bolilor, mai mult de 80% din adultii cu varste cuprinse pana in 50 de ani, au fost expusi virusului HPV. Vaccinul poate preveni infectia comuna, care nu poate fi controlata 100% cu ajutorul prezervativelor. Fata de alte boli cu transmisie sexuala ce pot fi preluate pe cale sangvina sau prin intermediul oricarui fluid, virusul HPV se poate transmite printr-o simpla atingere la nivelul pielii.

HPV-ul este un virus care traieste la nivelul dermului, de aceea prezervativul nu poate acoperi toate zonele de piele la nivelul caruia se gaseste virusul.

2. Vaccinul este aproape 100% eficient. Studii clinice au demonstrat ca Gardasil, aprobat doar pentru femeile cu varste cuprinse intre 9 si 26 de ani si recomandat in special pentru fetele de 11-12 ani, este eficient 99%, oferind protectie impotriva a patru tulpini a virusului HPV.

Cele patru tulpini ale virusului sunt legate de cele mai multe cazuri de HPV. Vaccinul protejeaza impotriva tulpinilor 6 si 11, acestea fiind responsabile de un procent de 95% din cazurile cu veruci genitale. De asemenea prezinta protectie si impotriva tulpinilor 16, 18, acestea fiind responsabile de procentul de 70% de cazuri de cancer cervical (uterin).

3. Vaccinul Gardasil protejeaza impotriva a patru tulpini ale virusului HPV si este important sa stim ca acesta actioneaza doar asupra celor patru. Desi vaccinul are o eficienta de aproape 100% impotriva acestor tulpini, el nu ne poate proteja impotriva tuturor tulpinilor de HPV, adica a tuturor formelor de cancer uterin.

4. Vaccinul nu incurajeaza activitatea sexuala. Multi parinti s-au intrebat daca vaccinul impotriva HPV-ului va fi vazut ca o unda verde de a avea contacte sexuale timpurii sau frecvente. Dovada stiintifica nu sustine ideea ca un comportament uman poate fi influentat de vaccinul pentru o boala cu transmitere sexuala.

5. Incidenta virusului HPV si a cancerului uterin poate fi redusa cu foarte mult. Mai multe studii bazate pe modele de matematica sugereaza ca pentru viitorul secol, vaccinul impotriva HPV poate reduce incidenta cancerului uterin cu 70%.


Laura Moise

Redactor Copilul.ro
15 Noiembrie 2007

Citeste si despre