Numita si substanta coagularii, vitamina K poate fi produsa natural de flora naturala a intestinelor (tipurile K1 si K 2), dar si sintetic (K3), spun specialistii.
Actioneaza preventiv impotriva sangerarilor, hemoragiilor interne, este o substanta care ajuta la micsorarea debitului menstrual si poate contribui la coagularea rapida a sangelui. Este contraindicata celor care urmeaza tratamente cu medicamente anticoagulante.
"Daca din organism lipseste vitamina K, este posibil sa aiba loc tulburari de coagulare. Suplimentele pot ajuta femeile atunci cand au tulburari de menstruatie, dar si persoanele carora le sangereaza gingiile sau le curge frecvent sange din nas", spune dr. Remus Lupu, medic generalist la un cabinet privat.
La copii, carentele de vitamina K pot cauza afectiuni ale aparatului digestiv, cum sunt diareea si colitele. Nu se recomanda depasirea dozei de 500 de micrograme.
Cele mai bune surse naturale de vitamina K sunt legumele cu frunze verzi, lucerna, iaurtul, galbenusul de ou, uleiul de soia, de sofran, untura de peste si algele marine. Aceasta vitamina este disponibila si la farmacii, sub forma de fiole. "Injectiile se fac la medicul specialist, timp de 2-3 zile, pana cand se regleaza deficitul de vitamina K", adauga dr. Lupu.
Sursa: Evenimentul Zilei