Vitamine si minerale pentru sarcina

| | Actualizat: 2008-03-10 11:42:58

 

Aproximativ 20 - 30% dintre femeile insarcinate au deficiente de vitamine si minerale si fara suplimentare, pana la 75% dintre femeile insatcinate ar avea cel putin o deficienta de o vitamina.
 




Echilibrul de hormoni, vitamine si minerale trebuie sa fie aproxiomativ acelasi pentru femei si barbati, pentru ca procesul de conceptie sa se declaseze si sarcina sa apara. In cazul in care corpul are un exces de nutrienti sau este lipsit de nutrienti, feritilitatea si procesul de sarcina pot fi intrerupte.

In cazul in care sunt alese mancaruri integrale pentru o dieta, aportul de nutrienti este maximizat la fiecare inghititura.

Mancarurile integrale inseamana fructe, legume proaspete, graunte nerafinate, fasole, nuci, seminte, oua si peste. Alimentele integrate pe care le alegi in construirea dietei trebuie sa aiba o serie de vitaminte si minerale.

Complexul de vitamine B trebuie sa fie reaprovizionate tot timpul, avand in vedere ca sunt substante solubile la apa si sunt eliminate prin urina.

Vitaminele B6 si B12 sunt in mod particular importante in feritlitate si functionarea hormonala. Cartofii copti in coaja, banenele, carnea de pui, ouale si spanacul sunt foarte bune surse de vitamina B6, in timp de carnea de vita, scoicile, crabii, somonii, pasarile de curte, boabele de soia sunt mancaruri fortifiante cu continut ridicat de vitamina B12.

Acidul folic este esential pentru producerea materialului genetic in conjunctie cu vitamina B12. Acidul folic este regasit in salate, caise, avocado, morcovi, ficat, pepene, cereale integrale, gabenus de ou si drojdie.

Zincul este o componenta esentiala a metrialului genetic si joaca un rol important in fertilitatea masculina si feminina. De asemenea, zincul este vital pentru sanatatea diviziunii celulare si se regaseste in  ovaz, secara, migdale, seminte de dovleac si mazare.

Acizii grasi esentiali funtioneaza in toate sistemele corpului si sunt esentiali pentru sanatatea reprodurerii hormonale. Acizii grasi esentiale pot preveni formarea cheagurilor, ceea ce poate ajuta femeile care se confrunta cu pierderi de sarcina recurente. Acestia se regasesc in uleiurile de peste, uleiul si semintele de in si in nuci.

Vitamina E este un antioxidant, care daca inregistreaza niveluri scazute poate determina subfertilitate atat la femei cat si la barbati. Vitamina E se regaseste in cerelalele cu germeni de grau, semintele de floarea soarelui, nuci, orez maro, oua, lapte, carnuri organice, boabe de soia, cartofi dulci si migdale.

Vitamina C este tot un antixidant, care ajuta la reproducerea spermei si joaca un ro limportant in sanatatea ovulatiei. Surse excelente de vitmaina C sunt stafidele negre, ardeii rosii cruzi, guva (fruct tropical), capsunile, kiwi, broccoli, varza de bruxelles si citrice precum portocale si grapefruit.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro
10 Martie 2008

Citeste si despre