Calciul este cel mai abundent mineral care se regaseste in corp si un nutrient de baza pentru mentinerea sanatatii optime la orice varsta. Desi principalul rol al calciului este intarirea oaselor si a danturii, exista si alte beneficii ale acestei substante nutritive asupra organismului. Afla tot ce trebuie sa stii despre calciu si despre modul in care functioneaza in organism!
Rolul calciului in organism
Desi multa lume asociaza calciul doar cu oasele si dantura, in compozitia carora se gaseste in proportie de 99%, este important de retinut faptul ca mineralul se regaseste toate organele corpului uman - sange, muschi, inima, nervi etc.
Rolul calciului in organism se revarsa asupra mai multor sisteme si organe ale corpului, contribuind la functionarea mai multor functii de baza:
- intareste sistemul imunitar;
- intareste oasele si dantura;
- sustine structura scheletica a organismului;
- ajuta la absorbtia nutrientilor in organism;
- contribuie la transportul nutrientilor spre organe (de exemplu, transporta fierul la membranele celulare);
- contribuie la buna functionare a muschilor;
- ajuta la functionarea optima a sistemului nervos central;
- contribuie la dezvoltarea creierului si a activitatii cerebrale;
- regleaza procesul de coagulare a sangelui;
- previne riscul de cancer de colon, prostata si rectal;
- regleaza pulsul sau ritmul cardiac si stabilizeaza presiunea arteriala.
Doza zilnica recomandata de calciu in functie de varsta
Dozele zilnice recomandate de calciu difera in functie de varsta, dar si de anumite particularitati sau schimbari in evolutia fiziologica a fiecarei persoane. De exemplu, copiii mici au nevoie de mai mult calciu pentru a creste mari si puternici, in timp ce femeile care intra la menopauza trebuie sa-si suplimenteze dozele de calciu, din cauza schimbarilor hormonale si riscului de osteoporoza.
Iata care sunt dozele zilnice recomandate de calciu pentru fiecare varsta in parte, cu mentiunea ca acestea sunt doar orientative. Pot fi reduse sau suplimentate, in functie de starea de sanatate si de recomandarile medicului:
- 0-6 luni - 200 mg;
- 7 luni- 1 an - 260 mg;
- 1-3 ani - 700 mg;
- 4-8 ani - 1000 mg;
- 9-13 ani - 1300 mg;
- 14-18 ani - 1300 mg;
- 19-50 ani - 1000 mg;
- 51-70 ani (barbati) - 1000 mg;
- 51-70 ani (femei) - 1200 mg;
- peste 71 de ani - 1200 mg;
- Adolescente gravide sau care alapteaza - 1300 mg;
- Femei gravide sau care alapteaza - 1000 mg.
Surse de calciu
Alimentatia este principala sursa de calciu, la orice varsta, insa in cazuri speciale, dozele procurate din dieta pot fi completate si cu suplimente alimentare. Exista o multime de alimente bogate in calciu care trebuie sa se regaseaca in meniul zilnic al oricarei persoane:
- lactate (lapte, branza, iaurt etc.);
- alge de mare;
- oleaginoase (fistic, nuci, seminte, migdale etc.);
- smochine;
- legume verzi (spanac, varza, sparanghel, stevie, broccoli etc.);
- cereale integrale fortifiate;
- bauturi fortifiate - sucuri de fructe, apa minerala;
- peste (somon, sardine etc.).
Lipsa de calciu (hipocalcemia)
Lipsa de calciu din organism poate conduce la aparitia unor probleme serioase de sanatate. Atunci cand nivelul de calciu din corp scade sub limite normale se numeste ca suferi de hipocalcemie. Se manifesta prin furnicaturi si amorteala ale membrelor, senzatie de sufocare, palpitatii si ameteli. Este favorizata de mai multi factori legati de stilul de viata ori de starea de sanatate:
- excesul de sare, zahar, alcool, cafea;
- alimentatie defectuoasa, bogata in fainoase si produse de patiserie;
- abuz de medicamente - anticonceptionale, laxative etc.
- boli cronice (diabet, renale etc.);
- dereglari hormonale - menopauza, dereglari ale glandei tiroide etc.;
- stresul;
- sedentarismul.
Printre principalele zone ale corpului afectate de hipocalcemie sunt nervii, creierul, muschii si oasele, care sunt predispuse la o multime de afectiuni serioase.
Excesul de calciu (hipercalcemia)
Hipercalcemia este o conditie medicala opusa hipocalcemiei, caracterizata prin depasirea nivelului normal de calciu din sange. Este cauzata in principal de hiperactivitatea glandelor paratiroide, abuzul de medicamente sau suplimente cu calciu sau de diverse afectiuni medicale (boli inflamatorii, cancer etc.).
Printre principalele complicatii la care esti predispusa in hipercalcemie, se numara:
- pietre la rinichi;
- afectiuni ale sistemului nervos;
- aritmie (puls neregulat);
- insuficienta renala.
Informatii utile despre calciu
Asociat cu magneziul, calciul induce somnul.
Marii consumatori de bauturi gazoase pot avea afectate rezervele de calciu din cauza acidului fosforic pe care acestea il contin; fosforul este un "distrugator" de calciu.
Pe langa prevenirea osteoporozei, suplimentele de calciu pot atenua durerile menstruale, precum si starile de rau asociate pubertatii.
Efectele anumitor antibiotice (tetraciclina) pot fi alterate de o doza simultana de calciu; se recomanda ca aceste doua substante sa se administreze la o distanta de minimum 3 ore.
Care sunt sursele din care iti procuri calciu si cat de multa atentie acorzi acestui mineral in alimentatia ta? Spune-ne parerile tale insectiunea de comentarii de mai jos!