Seleniu

| | Actualizat: 2005-12-20 17:06:40

Importanta acestui oligoelement nu trebuie judecata dupa cantitatea zilnica recomandata.

Pe masura ce comunitatea stiintifica observa actiunea seleniului, se constata formidabila sa importanta in realizarea functiilor vitale ale organismului.

Doza zilnica recomandata: 60–80 mcg.

Nevoile femeilor sunt evaluate ca fiind de 60 mcg, iar cele ale barbatilor de 80 mcg. Organizatii cunoscute, cum ar fi Institutul American de Cercetare a Cancerului, merge pana la a recomanda ratii de 200 mcg ca mijloc de prevenire a cancerului.

Surse

Vietatile marii (langusta, scoicile, crabul, stridiile, tonul), ficatul si rinichii, cerealele integrale, nucile de Brazilia, usturoiul, ceapa si drojdia de bere furnizeaza aportul alimentar necesar.

Roluri si caracteristici

— impiedica actiunea patogena, distrugatoare, a virusurilor aflati in organism;

— intra in compozitia enzimelor ce actioneaza asupra glutationului, care protejeaza celulele de actiunea oxidanta a radicalilor liberi; in aceasta privinta, el actioneaza sinergic cu vitamina E;

— previne formarea celulelor canceroase;

— incetineste imbatranirea;

— revigoreaza aspectul parului si al pielii;

— sprijina sistemul imunitar;

— curata organismul de substante precum arsenicul, cadmiul si mercurul;

— impiedica formarea cataractei si a leziunilor muschiului cardiac.

Tulburari - deficit sau exces


  

Tulburari atribuite deficitului de seleniu

Studiile recente facute asupra seleniului au emis ipoteza ca o insuficienta a acestui mineral poate antrena declansarea SIDA si a consecintelor sale devastatoare, ireversibile. De asemenea, a fost facuta o corelatie intre regiunile care au o concentratie scazuta de seleniu in sol si procentul mai ridicat de cancer de san si colon, si chiar de tulburari cardiace.

Semne precum imbatranirea prematura, oboseala crescuta, slabirea rezistentei in fata infectiilor si predispozitia la cancer pot anunta o carenta de seleniu.

Tulburari atribuite consumului excesiv de seleniu

In cantitate mai mare de 500 mcg/zi, seleniul devine foarte toxic si actioneaza ca o veritabila otrava, putand conduce la un cancer generalizat. Caderea parului, fragilitatea unghiilor, ametelile, greata si gustul de metal in gura constituie semnale de alarma.

Note utile

— La barbati, seleniul se localizeaza in glandele sexuale si este expulzat prin ejaculare.

— Fumatorii, marii consumatori de alcool si persoanele expuse la poluare sunt amenintati de actiunea radicalilor liberi si ar trebui sa se intereseze mai mult privitor la consumarea seleniului.

— Sportivii de elita si-­ar putea imbunatati performantele cu un complement de seleniu care sa nu depaseasca 100 mcg/zi – cu acordul medicului.

— Pentru uzul extern, seleniul se foloseste la combaterea matretii.

— Una sau doua nuci de Brazilia sunt suficiente pentru a acoperi necesarul zilnic de seleniu.

Citeste si despre