Cum le oferim copiilor o crestere sanatoasa: 4 sfaturi utile pentru orice parinte

| | Actualizat: 2020-07-01 09:45:57

Fiecare copil in parte este diferit, insa toti au nevoie de aceeasi grija si atentie din partea parintilor atunci cand vine vorba de o crestere sanatoasa. Bineinteles, este firesc ca orice parinte sa vrea ceea ce e mai bun pentru copilul sau, motiv pentru care este important sa stim cum sa facem alegerile corecte pentru cei mici.

De aceea, este necesar sa fim informati in legatura cu nevoile copiilor si ce putem face pentru a le oferi un start bun in viata. Iata in cele ce urmeaza cateva sfaturi la indemana.

Cat mai multa miscare

Miscarea si un stil de viata activ sunt recomandate la orice varsta, cu atat mai mult in cazul copiilor. Miscarea ajuta atat la dezvoltarea functiilor motorii, cat si la mentinerea sanatatii. La nivel psiho-emotional, miscarea le permite copiilor sa prinda incredere in fortele proprii, ajuta la cresterea stimei de sine, contribuie la o mai buna gestionare a starilor de anxietate si la imbunatatirea abilitatilor cognitive.

Chiar si cele mai simple activitati se pot dovedi benefice pentru copii, indiferent de varsta. Poate fi vorba de activitati precum plimbari in parc sau drumetii pe munte, jocuri in familie care sa implice alergare sau incurajarea obiceiului de a petrece cateva minute pe zi pentru a-si intinde mainile si picioarele si a face cateva exercitii de stretching.

O alimentatie echilibrata

Parintii joaca un rol important in ceea ce priveste dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sanatoase, mai ales ca cei mici invata acasa ce trebuie sa manance. Asadar, este bine sa avem in vedere faptul ca trebuie sa manance cat mai multe fructe si legume, produse lactate, cereale integrale, fructe oleaginoase (caju, migdale, nuci), dar si alimente bogate in proteine, precum carne, oua, mazare, soia sau fructe de mare.

In acelasi timp, pentru a avea siguranta ca cei mici primesc necesarul de vitamine si minerale, le putem oferi multivitamine pentru copii. Acestea contin vitaminele necesare care sustin functionarea normala a sistemului imunitar si care ajuta la imbunatatirea performantei mentale.

Timp petrecut impreuna

Timpul petrecut impreuna reprezinta una dintre cele mai bune investitii pe care le putem face pentru dezvoltarea copiilor, pentru a-i ajuta sa isi dezvolte abilitati sociale si pentru a prinde incredere in propriile forte. De aceea, este important sa ne facem timp pentru joaca, iar toata atentia noastra sa fie indreptata catre activitatile pe care le facem in acel moment.

O alta modalitate de a petrece timp impreuna este de a-i lasa sa munceasca alaturi de noi, fie ca e vorba de aranjarea mesei, de stersul prafului, aranjarea jucariilor sau de spalatul vaselor. In acest fel, cei mici vor avea ocazia sa isi demonstreze abilitatile si sa se simta increzatori atunci cand indeplinesc o sarcina.

Activitati sociale variate

Atunci cand sunt mici, copiii au nevoie sa isi hraneasca curiozitatea, motiv pentru care este important sa ii incurajam sa gaseasca o activitate care le face placere. Poate fi vorba de inot, dans, pictura, fotbal sau un instrument muzical. Copiii care au pasiuni pe care si le pot dezvolta vor creste increzatori si mandri ca fac ceva ce le place.

De aceea, trebuie sa incercam sa ii implicam in cat mai multe activitati, sa ii lasam sa aleaga ce le place si sa ii incurajam atunci cand se lovesc de dificultati. In acest fel isi vor dezvolta mai multe abilitati, in timp ce vor avea ocazia de a socializa cu alti copii.

Asadar, o buna dezvoltare a copiilor depinde atat de regimul alimentar pe care il urmeaza, cat si de un stil de viata activ, de oportunitatile pe care le au pentru a socializa si pentru a-si dezvolta diferite abilitati. Toti acesti factori joaca un rol important in procesul de crestere sanatoasa a copiilor.

Sursa foto: Shutterstock

Citeste si despre